DEBELOST

Ali boste imeli debelega otroka?

Objavljeno 27. december 2012 16.09 | Posodobljeno 26. december 2012 22.19 | Piše: J. L.

Raziskovalci z univerze Imperial College v Londonu so sestavili preprosto enačbo.

Pri osmih letih deček tehta 90 kilogramov. Fotografije je simbolična

Raziskovalci so pregledali kartoteke 4000 finskih otrok, spremljali težo pri rojstvu in upoštevali indeks telesne mase (BMI) njihovih staršev. Otroke so tehtali pri sedmih in 16 mesecih ter na podlagi zbranih podatkov sestavili enačbo, ki kaže na to, koliko bo tehtal otrok. Ta – zanimivo, a nikakor ne presenetljivo – temelji na navadah staršev. Seveda, tudi genski zapis igra pomembno vlogo, toda raziskovalci verjamejo, da sta debelim družinam skupna malomarna in nepravilna prehrana ter premalo rednega telesnega gibanja.

Matere samohranilke manj časa za pripravo zdrave hrane

»Slabe navade staršev so skoraj jamstvo za slabe navade otrok,« je povedal doktor znanosti Philippe Forguel, ki je na univerzi Imperial College vodil raziskavo. Torej – številčno majhna družina ali mati samohranilka naj bi bili bolj nagnjeni k vzgoji debelih otrok. Doktor Forguel pravi, da je to zato, ker imajo matere samohranilke manj časa za pripravo zdrave hrane, v manjših družinah pa so starši načeloma mlajši in zato še ne zaslužijo dovolj, da bi lahko otrokom omogočali zdrav način življenja. Razmeroma visok strošek zdravega življenja je torej pomemben faktor.

Največji vpliv naj bi imela teža očeta

V povprečju je v Evropski uniji debelih 72 odstotkov očetov ali pa imajo ti preveč kilogramov. Če se indeks telesne mase očeta poviša za en odstotek, je možnost nagnjenosti k debelosti pri otroku za 11 odstotkov višja. Raziskava ameriške univerze Darmouth College je pokazala, da rešitev problema ni pretirano zapletena. Če bi namreč vsak otrok štirikrat na teden hodil ali kolesaril v šolo, bi se možnost debelosti znižala za 22 odstotkov.

Navodila zdravnikov

1. S hrano se igrajte in je ne prepovedujte. Zdravo hrano raje privlačno postrezite, kot pa da o hitri hrani le slabo govorite.
2. Jejte maščobe omega 3, ki pomagajo pri pravilnem delovanju možganov.
3. Jejte zdravo in otroci vas bodo posnemali.
4. Z otroki se med obedi pogovarjajte, saj jim to da vedeti, da jih spoštujete in ljubite. To jim pomaga ustvarjati pozitivno samopodobo, ki krepi nagnjenost
k zdravi prehrani.

Deli s prijatelji