KOVANCI

Alergični na 
denar

Objavljeno 13. maj 2012 16.46 | Posodobljeno 13. maj 2012 16.46 | Piše: Mišo Renko

Britanski dermatologi opozarjajo na nevarnost alergij zaradi niklja v novih kovancih.

Ob stiku z znojem rok se sprosti še več niklja (foto: Shutterstock).

LONDON – Statistike kažejo, da je ljudi, ki so alergični na nikelj, v zadnjih letih vse več. Stik s to kovino povzroča srbeče izpuščaje, pordelo kožo, pojavijo se lahko mehurji. Ker je nikelj precej razširjen – uporabljajo ga pri izdelavi nakita, kljuk, ključev, očal, kovancev, embalaže kozmetike, ročajev kuhinjskih posod, celo v hrani –, se mu je nemogoče izogniti.

V Veliki Britaniji so iz kovnice denarja njenega veličanstva prišli kovanci, ki vsebujejo nikelj. Vodstvo kovnice je priznalo, da niso upoštevali dejstva, da lahko to pri določenem odstotku prebivalcev povzroči alergijo. Na to jih je opozorila britanska dermatologinja Danielle Greenblatt v pismu, ki ga je objavila revija British Medical Journal. Ob tem se je razvila zanimiva polemika, podobna tisti ob uvedbi evrskih kovancev.

Kovanci in znoj

Zaradi zaščite pred ponarejanjem vsebujejo nikelj tudi kovanci večine drugih valut. Ob uvedbi evra so dermatologi pod drobnogled postavili kovanca za evro in dva evra, ki vsebujeta približno 25 odstotkov te kovine. Raziskave so pokazale, da se ob stiku z znojem rok iz teh kovancev sprosti precej več niklja, kot to dovoljuje direktiva EU.

Ker sta kovanca dvobarvna, je treba pri izdelavi uporabiti dve različni vrsti niklja. Nekateri trdijo, da je prav ta zlitina glavni razlog, da se pri stiku z rokami sprošča več niklja, kot je dovoljeno. Poskus, med katerim so evrski kovanec za 36 ur potopili v raztopino, ki ustreza kemični sestavi človeškega znoja, je pokazal, da kovanci zaradi tega tudi hitreje rjavijo. Stik z evrskimi kovanci ima okoli 320 milijonov ljudi, med katerimi jih je od 2 do 8 odstotkov alergičnih na nikelj.

Bankovci na zatožni klopi

Pred 10 leti je nemški odvetnik Hans-Ekkehard Plöger tožil nemško vlado. Trdil je, da so za njegove izpuščaje na koži krivi novi evrski bankovci. V njegovem telesu so namreč odkrili sledove strupene kemikalije, ki jo uporabljajo za utrjevanje rdeče barve na bankovcih za deset evrov. Nemška revija Öko-Test je zapisala, da lahko že manjše količine te kemikalije škodujejo našemu imunskemu in hormonskemu sistemu. Nad kakovostjo bankovcev in kovancev so se pritožili številni ljudje, ki imajo veliko stika z denarjem. V Evropski centralni banki so naročili analizo, potem pa so tudi nekoliko spremenili sestavo kemikalij.

Predpisi EU priporočajo, koliko niklja je lahko v posameznih izdelkih, vendar se pogosto zgodi, da so priporočila eno, realnost pa nekaj povsem drugega. Tako v uhanih ne bi smelo biti več kot 0,05 odstotka niklja, a so meritve pokazale, da precej nakita na evropskem trgu vsebuje večji delež te kovine. Ker je nikelj tudi v ohišju prenosnih telefonov, so nekateri uporabniki dobili izpuščaje na ušesih in obrazu. Kovino, ki je eden izmed najpogostejših vzrokov kožnega dermatitisa, so britanski raziskovalci odkrili v ohišju večine prenosnih telefonov, ki so jih testirali.

Nevarni oreški

Nikelj spada med tako imenovane klasične alergene, kot so različne vrste hrane, začimbe, sulfiti, benzoati in podobno. Kdor je alergičen na nikelj, bi se moral izogibati tudi živilom, ki imajo veliko tega elementa, na primer oreškom. Orehi in mandlji ga vsebujejo največ.

Deli s prijatelji