KOMISARSKO MESTO

Alde naj bi predlagal ponovno zaslišanje Bratuškove

Objavljeno 08. oktober 2014 19.11 | Posodobljeno 08. oktober 2014 19.29 | Piše: STA, Mo. S.

Kakšna odločitev bo danes padla v Bruslju?

Evropska komisija išče komisarje, Alenka Bratušek se predstavlja kot kuharica.

BRUSELJ – Medtem ko Alenka Bratušek čaka na usodno glasovanje o tem, ali bo postala podpredsednica Evropske komisije, pa iz Bruslja curljajo neuradne informacije, da Jean-Claude Juncker pri njeni kandidaturi vztraja, slišati pa je celo, da naj bi politična skupina evropskih liberalcev (Alde) predlagala ponovitev zaslišanja Bratuškove.

V Alde ocenjujejo, da je malo verjetno, da bo ta predlog sprejet, in pričakujejo, da bosta pristojna odbora podala negativno oceno. V primeru negativne ocene Bratuškove v pristojnih odborih bodo v Alde odločno vztrajali, da mora imeti tudi nova komisarska kandidatka ali kandidat liberalno politično usmeritev, še izpostavljajo viri iz skupine evropskih liberalcev.

Peterle: Novo zaslišanje ni smiselno

Na twitterju se je na namigovanja že odzval evropski poslanec Lojze Peterle, ki pravi, da novo zaslišanje ni smiselno in da bi bilo še najbolj primerno, če bi Bratuškova »ugotovila, da nima smisla nadaljevati in bi sama odstopila«.

Bodo začeli delati z zamikom?

Ob tem se v Bruslju pojavljajo tudi informacije o možnosti zamika sestanka predsednikov političnih skupin, od katerih se pričakujejo končne odločitve po prvem krogu zaslišanj, s četrtka na naslednji teden. Nova komisija naj bi začela delati 1. novembra. Če bodo resni zapleti s kandidati in z resorji, bodo zamude in povsem mogoče je, da v tem primeru nova ekipa ne bo začela delati pred marcem, izpostavljajo nekateri viri v svarilo parlamentu, naj ne pretirava z zahtevami.

Deli s prijatelji