URE GROZE

Alarm: prihaja orkan desetletja, bil naj bi prava bomba

Objavljeno 05. december 2013 11.35 | Posodobljeno 05. december 2013 11.08 | Piše: P. J.

Veter naj bi po napovedih pihal s hitrostjo 140 kilometrov na uro.

Nad Severnim Atlantikom nastaja orkan Xaver, ki naj bi po predvidevanjih berlinskih meteorologov pripravljal pravo bombo. Veter z močjo hurikana, ki bo zadel Nemčijo, Nizozemsko in Dansko, naj bi povzročil veliko škode. Prečkal bo tudi Švedsko, Poljsko in Litvo.

Veter, ki bo trčil ob dansko obalo, bo pihal s 93 kilometri na uro, okrepil pa naj bi se do 140 kilometrov na uro. Znanstveniki pa že napovedujejo, da naj bi bil tako močan, kot je bil majski tropski vihar Christian, ki je bil usoden za 18 ljudi in je povzročil za 1,4 milijarde evrov škode.

image

V Nemčiji so zaradi napovedi že izdali rdeči alarm. Mediji pišejo, da naj bi bila to najmočnejša nevihta zadnjih desetletij. Veliko težav predvsem na Danskem in v Nemčiji pričakujejo v železniškem in trajektnem prometu. Rdeči alarm so izdali tudi na severu Poljske.

Dansko, sever Nemčije in Švedsko je nazadnje hudo prizadelo neurje Anatol, ki je udarilo 3. decembra 1999. Veter je takrat pihal s 146 kilometri na uro, ubil je 20 ljudi, poškodovanih pa je bilo več kot 800. Škoda je znašala 2,6 milijarde evrov.

Februarja 1953 je Nizozemsko in Anglijo zadela nevihta, ki je ubila 2100 ljudi. Močno pihanje je takrat trajalo kar 24 ur, za orkan Xaver pa se pričakuje, da bo trajal »le« devet ur. Obala severne Nemčije je sicer dobro zavarovana pred takimi neurji, zato pričakujejo, da jo bodo nasipi, ki so postavljeni, obvarovali pred orkanom.

image

Deli s prijatelji