INTENZIVNE PREISKAVE

Akcija: aretirali 13 džihadistov, Bosanci držijo Bosnića v priporu

Objavljeno 28. november 2014 15.00 | Posodobljeno 28. november 2014 14.48 | Piše: STA, P. Pa.

V obsežni preiskavi v sosednji Avstriji sodeluje okoli 900 policistov, Avstrijci pa džihadistom sporočajo, da niso varni.

Britanski humanitarni delavec Alan Henning v rokah islamskih borcev.

DUNAJ – Avstrijska policija danes na Dunaju, Gradcu in Linzu izvaja obširno racijo domnevnih islamskih skrajnežev. V operaciji sodeluje okoli 900 policistov, ki od 4. ure izvajajo hišne preiskave, aretirali so 13 ljudi. Med aretiranimi naj bi bil tudi domnevni glavni osumljenec, bošnjaški islamski pridigar.

Vse so zasegli

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so racijo izvedli na zahtevo deželnega sodišča v Gradcu, glede na informacije virov z notranjega ministrstva pa je glavni razlog zanjo kršitev ustavnega reda. Policisti so v operaciji v vseh treh mestih preiskali domove, molilnice in mošeje. Zasegli so teroristično propagando, dokumente in denar.

Operacija naj bi sledila več kot dve leti trajajoči preiskavi, katere tarča je bilo več ljudi, osumljenih rekrutiranja mladih za bojevanje v Siriji. Po poročanju časnika Kronen Zeitung so osumljence poleg tega preiskovali zaradi suma financiranja skrajne Islamske države.

Džihadisti v Avstriji niso varni

Po besedah avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner gre za eno največjih operacij v zgodovini avstrijske policije. Ministrica je še poudarila, da operacija podaja jasno sporočilo vsem džihadistom v Avstriji, da tu niso varni, posvarila pa je pred tem, da bi jo izkoriščali za populistično hujskaštvo. Kdor bo to počel, bo sokriv, če bo prišlo do ukrepanja proti nedolžnim.

Na bojišča v Sirijo ali Irak se je iz Avstrije namenilo okoli 150 ljudi, nekaterim med njimi so oblasti odhod preprečile, kažejo podatki avstrijskega notranjega ministrstva. Kakih 60 ljudi naj bi se z bojišč vrnilo. Pozornost medijev je v sosednji državi pritegnil predvsem primer dveh najstnic, ki sta v Sirijo odpotovali aprila, staršem pa sporočili, da se želita tam boriti za islam.

Bosnić ostaja v priporu

Novice pa prihajajo tudi iz Bosne in Hercegovine. Od tam sporočajo, da so podaljšali pripor osumljencu Bilalu Bosniću zaradi nevarnosti pobega. Tožilstvo je podalo predlog, da podaljšajo pripor še štirim osumljencem, ki so jih skupaj z Bosnićem aretirali v okviru akcije Damask. Tožilstvo je v zaključni fazi preiskave, zato napovedujejo, da bodo kmalu vložili obtožnice proti osumljencem za kaznivo dejanje javnega pozivanja k terorističnim aktivnostim. 

 

Deli s prijatelji