REŠEVANJE

Afganistan: kje je družina drugega sodelavca Slovenske vojske?

Njihova življenja so v nevarnosti.
Fotografija: FOTO: Jon Nazca, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jon Nazca, Reuters

»Tu sem, da bi sporočil zaključek našega umika iz Afganistana,« je povedal ameriški general Kenneth McKenzie. Tako so ameriški vojaki in pripadniki vojsk drugih držav zveze Nato po 20 letih zapustili Afganistan, kamor so vkorakali po napadu v ZDA leta 2001. Fotografija za v arhive – zadnji ameriški vojak, ki zapušča državo pod Hindukušem nekaj pred polnočjo 30. avgusta, ko se je iztekel obljubljeni rok, dan od ameriškega predsednika Joeja Bidna.


Afganistanci, ki so delali za tuje državljane, so v smrtni nevarnosti


Talibani, ki so pred dvema tednoma prevzeli oblast, so glasno proslavili odhod Američanov in Natovih vojakov. Za vse, ki bi želeli oditi iz države, pa je odslej postalo še težje, čeprav so obljubili, da bodo odhode dovoljevali tudi po 31. avgustu. Dva tedna se že množice ljudi zgrinjajo proti letališču v Kabulu v želji po begu iz države, kjer se bojijo ostati. Po državi, predvsem v Kabulu, pa že iščejo ljudi, ki so sodelovali s tujci.
 
Ministrstvo za obrambo je v petek na brniškem letališču sprejelo družino lokalnega sodelavca Slovenske vojske (SV) iz Afganistana z družino. Za pomoč je zaprosila še družina drugega sodelavca, a ji ni uspel preboj do Slovenije. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, to v »luči varnostnih razmer po terorističnem napadu na kabulsko letališče več ni mogoče«. 
 

Kaj se dogaja z drugo družino?


Na to vprašanje smo želeli izvedeti odgovor in z obrambnega ministrstva so nam odgovorili, da se je drugi sodelavec, ki je zaprosil za pomoč, prepozno odločil za prihod v Kabul. Takrat je bil z družino nastanjen v Heratu in je zaradi okoliščin potreboval precej več časa za prihod do Kabula, od koder bi lahko z letalom zapustili državo. Vmes se je zgodil še teroristični napad, kar je še otežilo odhod. Kljub večkratnim poskusom, da bi se prebili do letališča, jim to ni uspelo. Tako šestčlanska družina prevajalca  ostaja v državi, kjer je zaradi dela s tujci ogrožen, najverjetneje tudi vsi njegovi družinski člani. Slovenija si še vedno prizadeva za pomoč družini, zanjo je že urejen pravni status v naši državi. Še vedno so v stiku in upajo na srečen konec.


Kje so ostali lokalni sodelavci SV?


Kot so nam pojasnili z obrambnega ministrstva, so večino lokalnih sodelavcev, s katerimi so sodelovali, najeli Italijani in oni so tudi poskrbeli za njihov odhod iz države, če so to želeli. Neposredno so imeli najeta samo omenjena dva sodelavca.

Preberite še
image_alt
Afganistan zapustili zadnji ameriški vojaki

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije