JAHTA

Abramovič 
nima več najdaljše

Objavljeno 14. april 2013 15.41 | Posodobljeno 13. april 2013 21.07 | Piše: A. G.

Nova savdska superjahta Azzama je dolga 180 metrov in je trenutno najdaljša jahta na svetu.

V nemškem Bremnu so konec prejšnjega tedna predstavili trenutno najdaljšo in najdražjo jahto na svetu, ki jo savdskemu princu Walidu Ibn Talalu zavida še nedeljski kapetan Roman Abramovič, saj je nova lepotica za tri luksuzne avtomobile maybach, torej 17 metrov in pol, daljša od Rusove superjahte Eclipse.

Dobre pol milijarde

Poznavalci menijo, da je princ iz tisoč in ene noči zanjo odštel dobrih 500 milijonov evrov, s tem je njegova rezidenca na vodi trenutno najdražja na svetu. Leta 2009 zgrajena Romanova je namreč stala le 340 milijonov, v ceno pa nista všteta pripadajoča podmornica in obrambni raketni sistem. Azzama je kar za tri luksuzne avtomobile daljša od plavajoče trdnjave Eclipse ruskega oligarha Abramoviča, ki se je ustavila tudi v sosednjem Trstu.

Abramovičeva ladja je prava trdnjava, princ pa si je privoščil razkošnejšo in do gostov prijaznejše plovilo. Eclipse ima pristajališče za dva helikopterja, nad delom razkošnih soban je premična streha, savdska lepotica ponuja klasično lepoto z dragocenimi materiali – marmorjem, zlatom in žlahtnim lesom –, seveda ne manjka sofisticirana zabavna tehnika.

Ibn Talal ima še tekmovalno jadrnico z istim imenom. Bil je prvi zasebnik, ki si je 2007 privoščil letalo airbus A380 za skromnih 200 milijonov evrov, a ga je kmalu prodal. Njegova jahta je večja in razkošnejša od plovila sultana iz Dubaja in vseh drugih mogotcev v Zalivu, nadvse ponosni so tudi nemški ladjedelniški mojstri, saj so v zadnjem desetletju ob največjih potniških križarkah zgradili več kot polovico najprestižnejših jaht na svetu, od Octopusa (lastnik je soustanovitelj Microsofta Paul Allen) do Venere Applovega šefa Steva Jobsa.

Deli s prijatelji