JAHTA

Abramovič nima največje

Objavljeno 10. julij 2013 12.05 | Posodobljeno 10. julij 2013 12.06 | Piše: U. S.

Največja zasebna jahta Azzam je vredna kar 592 milijonov dolarjev.

BREMEN – Roman Abramovič ni več lastnik najdaljše zasebne jahte na svetu: njegova Eclipse je za 17 metrov krajša od superjahte Azzam, palače na vodi, ki so jo izdelovali tri leta, zdaj pa jo že nekaj časa preizkušajo v vodah Severnega morja. Luksuzno jahto, dolgo neverjetnih 180 metrov, je izdelalo podjetje Lurssen v Bremnu v Nemčiji, javnosti so jo prvič pokazali aprila in tedaj tudi sporočili njeno vrednost: spektakularnih 592 milijonov dolarjev.

Nekateri mediji poročajo, da je lastnik bele jahte savdski princ Alwaleed bin Talal, časnik Arabian Business pa je junija zapisal, da gre jahta v Združene arabske emirate. Kakor koli že, Azzam lahko pluje s hitrostjo 30 vozlov, kar 94.000 konjskih moči potegne iz kombinacije dveh dizelskih motorjev in dveh plinskih turbin. Med testiranjem je jahta, ki naj bi jo lastnik prevzel še letos, dosegla celo hitrost 31,5 vozla: Azzam je tako postala tudi najhitrejša megajahta. Taka hitrost je absolutno izjemna za tako veliko plovilo, so veseli poznavalci, ki prikimavajo: »Še po nečem se razlikuje od drugih jaht, daljših kot 150 metrov: ima elegantne in oble linije.«

Glavni inženir pri njenem razvoju je bil Mubarak Saad al Ahbabi, ki je zbral skupino ljudi, s katerimi je delal pri ultrasofisticiranem projektu: kupec je namreč zahteval jahto, ki bo inovativna, brezčasna, kar se videza tiče – za zunanjost je poskrbelo podjetje Nauta Yachts, za notranjost pa oblikovalec Christophe Leoni –, hitra in bo lahko plula tudi v plitvejših vodah.

Deli s prijatelji