OFENZIVA NA BOLNIŠNICO

31.645 ljudi, večina otrok in žensk, je bilo že ubitih v Gazi

Izraelska vojska v Al Šifi izvaja »natančno usmerjeno operacijo«. Hamasova vlada na območju Gaze napad označuje za vojni zločin.
Fotografija: Izraelska vojska je operacijo v Al Šifi (na arhivskem posnetku), kamor so se na begu s svojih domov zatekli tisoči Palestincev, izvedla že novembra. FOTO: Abed Sabah/Reuters
Odpri galerijo
Izraelska vojska je operacijo v Al Šifi (na arhivskem posnetku), kamor so se na begu s svojih domov zatekli tisoči Palestincev, izvedla že novembra. FOTO: Abed Sabah/Reuters

Izraelska vojska je včeraj sprožila novo operacijo na območju največje bolnišnice v Gazi Al Šifa, od koder očividci poročajo o paniki, tankih, spopadih in zračnih napadih na okoliška poslopja. Vojska trdi, da gre za natančno usmerjeno operacijo, ki temelji na obveščevalnih podatkih, da bolnišnico uporabljajo pripadniki skrajnega gibanja Hamas, ki da od tam izvajajo napade na izraelske cilje.

Čeprav je izraelska vojska sprva zagotavljala, da ni potrebe po evakuaciji, je pozneje sredi spopadov, ki so se vneli na območju Al Šife, izdala poziv vsem v bolnišnici in njeni okolici, naj odidejo proti zahodu in nato južno na »humanitarno območje«. Hamasova vlada na območju Gaze je operacijo obsodila, češ da je vdor v bolnišnico s tanki, droni in orožjem vojni zločin in kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Okoli 130 talcev

Izraelska vojska je operacijo v Al Šifi, kamor so se na begu s svojih domov zatekli tisoči Palestincev, ob številnih kritikah iz tujine izvedla že novembra. Tedaj je menda našla orožje in drugo vojaško opremo, pa tudi podzemni predor, v katerem naj bi Hamas v preteklosti zadrževal talce. Hamas je vse navedbe zanikal. Izrael je sicer že večkrat obtožil Hamas, da iz bolnišnic in zdravstvenih centrov vodi vojaške operacije, zaradi česar je od začetka vojne izvedel podobne operacije že v več bolnišnicah na območju Gaze.

Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil po vdoru Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, v katerem so hamasovci ubili okrog 1160 ljudi, večinoma civilistov, in zajeli 250 talcev. V Gazi naj bi bilo še vedno okoli 130 talcev, med katerimi naj bi jih bilo 33 že mrtvih. Izrael je s ciljem popolnega uničenja Hamasa v bombardiranju in siloviti kopenski ofenzivi na Gazo doslej ubil najmanj 31.645 ljudi, med katerimi je po podatkih oblasti v Gazi večina žensk in otrok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije