NAJDBA

14-letnik izkopal letalo

Objavljeno 09. marec 2017 12.45 | Posodobljeno 09. marec 2017 12.45 | Piše: U. S.

Danec Daniel je našel nemškega messerschmitta.

 Ko je dobil domačo nalogo pri zgodovini, si 14-letnik verjetno ni mislil, da ga bo pripeljala v svetovne medije, a se je zgodilo prav to.

Daniel Rom Kristiansen iz danskega mesta Birkelse je na polju našel ostanke nemškega lovskega letala messerschmitt Bf 109 skupaj s posmrtnimi ostanki pilota vred! »Ko je sin dobil nalogo, povezano z drugo svetovno vojno, sem mu rekel, naj na polju poišče letalo, ki naj bi tja treščilo,« je za danske medije povedal njegov oče Klaus Kristiansen in dodal, da mu je o letalu, ki naj bi strmoglavilo leta 1944, povedal njegov dedek.

Oče in sin sta združila moči in se na polje odpravila z detektorjem kovin, a nista pričakovala, da bosta zares kaj našla, Kristiansen je bil prepričan, da so razbitino odstranili že pred dolgimi leti. Potem se je nenadoma oglasilo piskanje. Začela sta kopati in hitro ugotovila, da morata globlje. Pri sosedu sta si sposodila bager in šest metrov nižje se je začel razkrivati trup letala. No, to, kar je od njega ostalo, med drugim motor, municija in tudi okostje pilota, ki je umrl v strmoglavljenju.

»Najprej ni bilo letalo,« je dejal Kristiansen, »bilo je kakih 5000 delčkov. Našla sva motor, potem še kosti in dele oblačil. Potlej sva odkrila nekaj osebnih predmetov, knjige, denarnico z denarjem. Vse sva položila v vrečke. Predmete je prevzel muzej, mislim, da je veliko podatkov v tistih dokumentih.«

Ko je spoznal, da sta s sinom odkrila nekaj velikega, je Klaus poklical policijo in zgodovinarje. Polje uporabljajo kot pašnik, je povedal in pristavil, da je njegova družina desetletja obdelovala zemljo, ne vedoč, da ta v sebi skriva letalo. »Nikoli nismo ničesar videli na površju, niti enega samega kosa kovine. Dedek mi je povedal veliko zgodb, nekatere niso bile resnične, druge so bile, tudi ta z letalom. Morda bi ga moral bolje poslušati, ko je bil še živ,« pravi Klaus.

Policija je zdaj polje ogradila zaradi preiskave in varnosti, zaradi bomb so tja poklicali tudi strokovnjake, ki jih bodo varno odstranili. Preiskavi so se pridružili forenziki, ki bodo poskušali zbrati vse ostanke umrlega pilota in ga identificirati.

In če smo začeli z domačo nalogo, tako tudi končajmo: Daniel jo je oddal, a upa, da mu jo bo uspelo obogatiti z nekaj podatki, ko jih bodo raziskovalci razvozlali. 

Deli s prijatelji