KAM SO IZGINILA?

10 najskrivnostnejših letalskih izginotij

Objavljeno 13. marec 2014 16.37 | Posodobljeno 13. marec 2014 13.14 | Piše: T. S.

Iskanje letala MH370 ni osamljen primer. Vseh niso našli.

Pripadniki singapurskih zračnih sil so se vključili v iskanje.

Izginotje letala malezijskega prevoznika vedno bolj bega, vendar to ni prvo letalo, ki je izginilo brez sledi, in tudi ne prvi primer, okoli katerega je bila preiskava tako raztresena in kaotična. Predstavljamo vam 10 najbolj skrivnostnih letalskih izginotij.

Amelia Earhart

Zagotovo najbolj slavno izginotje letala pripada ženski letalski pionirki, Amelii Earhart. Njeno letalo je izginilo leta 1937 med poskusom, da bi obletela Zemljo. Z njo je čez Pacifik letel kopilot in navigator, kapitan Fred Noonan. Po obsežnem in neuspešnem iskanju morebitnih ostankov njenega letala z dvojnim motorjem so jo dve leti pozneje razglasili za mrtvo. Kljub temu jo ljudje še vedno iščejo.

image

Letalo družbe Air France, let 447

Ko je letalo prevoznika Air France, ki je letelo na relaciji Rio de Janeiro–Pariz, strmoglavilo leta 2009, je trajalo kar pet dni, da so odkrili kakršne koli ostanke, in skoraj dve leti, da so našli črno skrinjico na globini 4000 metrov. Nihče od 228 potnikov na letalu tipa Airbus 330 ni preživel. Francoski preiskovalci so ugotovili, da je odpovedal avtopilot, verjetno zato, ker so zamrznili instrumenti za merjenje hitrosti, nato pa je pilot letalo upravljal ročno ter pri tem storil napako pri nagibu, ki je bil prevelik, da bi lahko vzdrževal hitrost. Kljub opozorilnem zvoku, ki se je predvajal skoraj celo minuto, je letalo v zraku zavrl. Air France je obtožbe zavrnil.

image

Letalo družbe EgyptAir, let 990

To letalo je letelo na redni relaciji z letališča JFK v New Yorku v Kairo. 31. oktobra 1999 je strmoglavilo v Atlantik in s seboj vzelo 217 življenj ljudi na krovu letala. Ker je strmoglavilo v mednarodnem prostoru, je pristojnost za preiskavo pripadla egiptovskim oblastem. Sprva so oblasti zaprosile pripadnike ameriških zračnih sil, da nesrečo preiščejo v njihovem imenu, nato pa so hitro umaknili odločitev, potem ko so ameriški uradniki sklenili, da je egiptovski pilot letalo namerno strmoglavil, ker so ga nedolgo pred tem ukorili zaradi spolnega nadlegovanja. Egiptovska preiskava je nato zaključila, da je krivec za strmoglavljenje mehanska odpoved.

image

Letalo družbe British South American Airways, Star Dust

Avgusta leta 1947 je v gorski greben argentinskih Andov strmoglavilo potniško letalo Avro Lancastrian družbe British South American Airways, imenovano Star Dust ali Zvezdni prah. Šlo je za rutinski polet na relaciji Buenos Aires–Santiago. Iskanje letala ni obrodilo sadov in kmalu so se pojavile teorije zarote. Nekateri so menili, da je šlo za sabotažo. Potem ko je prišlo do zmede okoli kodiranega zadnjega prenosa letališču Santiago, pa so nekateri govorili tudi o Nezemljanih. Špekulacije so se končale šele 50 let pozneje, ko so alpinisti odkrili ostanke letala in je bilo ugotovljeno, da sta posadko zbegala slabo vreme in zmanjšana vidljivost, zaradi katere so spust začeli prezgodaj in se zato zaleteli v gorski greben.

Bermudski trikotnik

Mnogo ladij in letal je skozi desetletja izginilo brez sledu na obsežnem trikotnem področju oceana, ki ima navidezne točke na Bermudih, Floridi in v Portoriku. Dve letali družbe British South American Airways sta izginili v 40-ih letih. Za eno izmed njiju je BBC-jev novinar leta 2009 odkril, da je najverjetneje utrpelo katastrofalno tehnično odpoved, za drugo pa, da je najverjetneje ostalo brez goriva. Mit o Bermudskem trikotniku kljub temu živi naprej.

Letalo družbe Uruguayan Air Force, let 571

To je še eno letalo, ki je postalo žrtev nizkih oblakov in visokih gora v časih, ko tehnologija pilotske kabine ni omogočala boljših informacij pilotom o okolici. Letalo 571 je bilo na svoji redni liniji od Urugvaja proti Santiagu v Čilu, ko je strmoglavilo v Andih, pri čemer mu je odtrgalo obe krili. Od 45 potnikov jih je skoraj polovica preživela in ostala ujeta na gori še nadaljnjih 72 dni. Naposled so preiskovalci prišli do 16 preživelih, ki so priznali, da so se za preživetje morali zateči h kanibalizmu. Njihova zgodba je bila upovedena na velikih zaslonih leta 1993 v filmu Alive (Živi).

image

Letalo družbe TWA, let 800

Letalo družbe Trans World Airlines, let 800, je 17. julija leta 1996 ob osmih zvečer vzletelo z letališča JFK v New Yorku in le nekaj minut za tem eksplodiralo v zraku. Umrlo je vseh 230 ljudi, ki so bili na krovu letala. Pilot drugega letala je poklical bostonsko kontrolo zračnega prometa, da bi sporočil: »Ravnokar smo videli eksplozijo malo pred nami … Približno 5000 metrov ali nekaj takega. Strmoglavilo je v vodo.« Nadaljnje preiskave so eksplozijo pripisale kratkemu stiku, ki je vnel gorivo v enem izmed tankov. Očividci so takoj začeli sestavljati teorije zarote, ki so hitro, zahvaljujoč naraščajoči rabi svetovnega spleta, številne prepričale, da je bilo letalo sestreljeno. Ta teorija pa je izšla od Pierra Salingerja, ki je predhodno delal kot tiskovni predstavnik predsednika Kennedyja, in je trdil, da je eksplozijo povzročila raketa, izstreljena med vojaškimi vajami. Njegove navedbe so kmalu ovrgli.

image

Ameriško vojno letalo Corps, B-24D

Ta ameriški bombnik, imenovan Lady Be Good, je bil med drugo svetovno vojno, aprila 1943, poslan na misijo nad Neapljem v Italiji, zatem pa se nikoli ni vrnil v svojo bazo, locirano v vzhodni Libiji. Takrat so predvidevali, da je letalo strmoglavilo v Mediteran, in devetčlanska posadka je bila razglašena za pogrešano v boju. V resnici je letalo zaradi tehničnih težav preletelo svojo bazo in nadaljevalo let še dve uri, globoko v območje severne Afrike. Posadka je nato letalo zapustila s padali in osmerica, ki je skok preživela, je krenila proti severu. Po 160 kilometrih so podlegli vročini in dehidraciji. Letalo so našli 15 let pozneje na sredi puščave, v presenetljivo dobrem stanju.

image

Letalo Steva Fosseta, Bellanca Super Decathlon

Ameriški pustolovec Steve Fosset je 3. septembra 2007 po vzletu z zasebnega letališča v Nevadi izginil v neznano. 63-letnik je bil prvi človek na svetu, ki je sam obletel Zemljo brez dolivanja goriva. Oktobra 2008 je iskanje naposled obrodilo sadove, ko so našli njegovo enomotorno letalo. V iskanje so se vključile številne agencije, prostovoljci in celo Google Earth. Preiskovalci so ugotovili, da je najverjetnejši vzrok za nesrečo močan veter.

image

Zasebno letalo, na krovu katerega je bil modni guru

Majhno letalo, ki je prevažalo direktorja italijanske modne hiše Missoni, je izginilo ob obali Venezuele januarja 2013. Med šestimi ljudmi na krovu letala, ki je letelo od arhipelaga Los Roques proti Caracasu, sta bila tudi Vittorio Missoni in njegova žena. Letalo je naglo začelo izgubljati višino in hitrost ter nato izginilo z radarjev. Po šestih mesecih so potapljači odkrili ostanke letala ter vzeli vzorce s šestih trupel, ki so potrdili, da sta bila zakonca Missoni med njimi. To je drugič, da se je na območju Los Roquesa zrušilo letalo, zato so ga nekateri že poimenovali »novi Bermudski trikotnik«.

image
 

Deli s prijatelji