TOŽBE

ZZZS od treh zdravnikov zahteva vračilo stroškov specializacije

Objavljeno 16. februar 2015 19.10 | Posodobljeno 16. februar 2015 19.10 | Piše: STA, Ma. F.

Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije trenutno toži tri zdravnike, od katerih zahtevajo od 10.000 do 14.000 evrov.

Zdravstvena blagajna pred imenovanjem direktorja

LJUBLJANA – ZZZS je lani začel terjati vračilo stroškov specializacij zdravnikov, ki se po opravljeni specializaciji niso zaposlili v regiji, kjer so specializacijo opravljali. Trenutno toži tri zdravnike, od katerih zahtevajo od 10.000 do 14.000 evrov. V zdravniški zbornici so pojasnili, da je zdravnikov, ki niso izpolnili zaveze za regijo, več.

Zakon o zdravniški službi namreč določa, da se mora specializant po specialističnem izpitu zaposliti v javnem zdravstvenem zavodu v regiji, kjer je opravljal specializacijo. Tam mora biti zaposlen najmanj toliko časa, kolikor je trajala specializacija.

Najprej poziv, nato tožba

Če tako zaposlitev v regiji, kjer je opravljal specializacijo, odkloni, mora sladno z zakonom Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povrniti stroške specializacije. Specializant ob prijavi na specializacijo tudi podpiše izjavo, da bo za prvo zaposlitev po opravljenem specialističnem izpitu sprejel ponudbo v isti regiji.

Na ZZZS so pojasnili, da pred vložitvijo tožbe najprej pozovejo tovrstne kršitelje k prostovoljnemu vračilu denarja. A ker zdravniki prostovoljno niso želeli vrniti sredstev, se je ZZZS odločil za tožbe. Poleg tega poteka še postopek za povračilo stroškov za zdravnika specializanta, ki je predčasno, to je pred pretekom obdobja, ki bi ga moral oddelati, prekinil pogodbo o zaposlitvi.

Deli s prijatelji