SISTEM DA VINCI

ZZZS izgubil spor z bolnišnico

Objavljeno 11. maj 2016 22.45 | Posodobljeno 11. maj 2016 22.45 | Piše: M. M.

Zdravstvena zavarovalnica je bolnišnici očitala pridobitništvo in zahtevala 152 tisočakov.

Marjan Ferjanc je takšno odločitev sodišča pričakoval. Foto: Primož Škerl

CELJE – V celjski bolnišnici so od leta 2010 do danes z robotskim sistemom da Vinci opravili že več kot tisoč operacij raka prostate. Kot so večkrat poudarili, je takšen poseg za paciente veliko prijaznejši, manj invaziven, hitreje okrevajo in spet zaživijo normalno življenje.

A se je zapletlo pri plačilu, saj zdravstvena zavarovalnica bolnišnici prva tri leta ni priznavala stroškov celotne operacije, ki stane več kot šest tisočakov. Dogovorili so se šele sredi julija 2013. A tudi pred tem dogovorom je bolnišnica zavarovalnici izstavljala račune, kot da so opravili klasično ali laparoskopsko operacijo raka prostate, ki je stala štiri tisočake, razliko do cene z robotom pa jim je v prvih dveh letih uspelo pokrivati z donacijami. Ko je denarja zmanjkalo, pa so pacientom zaračunavali doplačilo v višini 1500 evrov, s čimer so se ti strinjali. Zavarovalnica jim je ta denar pozneje povrnila, znesek pa pri obračunu odtegnila bolnišnici. Hkrati je zavarovalnica vložila tožbo za plačilo pogodbene kazni v skupnem znesku 152.000 evrov, bolnišnici pa so očitali pridobitništvo.

A je sodišče razsodilo v prid bolnišnici, z obrazložitvijo, da tožeči stranki, torej ZZZS, ni uspelo dokazati, da je bolnišnica pri uvedbi doplačil za operacije z robotskim sistemom da Vinci res ravnala z namenom pridobitništva. »Takšno odločitev smo pričakovali. Res sodba še ni pravnomočna in se nanjo zavarovalnica še lahko pritoži in postopek nadaljuje na naslednjih stopnjah, vendar pričakujemo, da bo razsodbo sodišča sprejela,« je dejal v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc

Deli s prijatelji