MERCATOR

Zvonijo po toči: Združena levica in Janković na protest

Objavljeno 28. junij 2014 10.15 | Posodobljeno 28. junij 2014 10.15 | Piše: STA, D. P.

Opozarjajo, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, prevzem pa bo financiral tako, kakor so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji.

LJUBLJANA – Dopoldne naj bi v Ljubljani potekal protestni shod zaradi v petek zaključene prodaje Mercatorja, h kateremu na facebooku poziva Združena levica. Shod naj bi se ob 10. uri začel na Prešernovem trgu, protestniki pa se bodo nato mimo Trga republike, kjer bodo zahtevali odstop uprave NLB, odpravili pred sedež vlade na Gregorčičevo.

Zadolženi Agrokor

Združena levica ostro obsoja prodajo Mercatorja, ki se je zaključila v petek. V njej opozarjajo, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikviden, prevzem pa bo financiral tako, kot so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje.

Agrokorjev prevzem Mercatorja bo tako izčrpal podjetje in ogrozil delovna mesta, menijo. Po njihovih podatkih Agrokor obveznosti do dobaviteljev navadno poravna šele v petih do šestih mesecih. Poleg tega je Agrokor podjetje z lastno proizvodnjo živilskih izdelkov, so zapisali.

Pride tudi Janković

V nedeljo popoldne pa naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja. Protesta naj bi se udeležile Mercatorjeve prodajalke, sindikati, dobavitelji in kmetje, shod pa ni bil prijavljen, prav tako pa javno ni znan njegov organizator. Shoda naj bi se med drugim udeležil tudi nekdanji predsednik uprave Mercatorja in predsednik PS Zoran Janković.

V petek je bil sicer tudi uradno končan postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Celotna vrednost prevzema Mercatorja znaša 544 milijonov evrov, od česar je 324 milijonov evrov namenjenih za pridobitev stoodstotnega lastništva, 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Deli s prijatelji