VELIKI BRAT

Žvižgač Snowden razkriva: Američani vohunili tudi za Slovenci

Objavljeno 27. maj 2014 12.25 | Posodobljeno 27. maj 2014 13.46 | Piše: P. J.

Slovenija se je znašla na seznamu tistih držav, ki jim je prisluškovala ameriška agencija NSA.

WASHINGTON, LJUBLJANA – Na podlagi dokumentov, ki jih je v javnost posredoval žvižgač Edvard Snowden, je NSA nadziral delegacije in veleposlaništva iz Slovenije. Najnovejši dokumenti razkrivajo, da se je Slovenija znašla na seznamu mnogih držav, za katerimi je NSA vohunila. Med njimi so Brazilija, Bolgarija, Kolumbija, EU, Francija, Gruzija, Grčija, Indija, Italija, Japonska, Mehika, Južna Afrika, Južna Koreja, Venezuela in Vietnam.

Prisluškovanje in prebiranje pošte

Pod nadzorom ameriške agencije naj bi bili strežniki jedrske agencije IAEA. S prisluškovalnimi napravami naj bi bili opremljeni takrat, ko je organizacija ZN svoj sedež preselila v ZDA. Dokumenti, objavljeni v The Guardianu, kažejo, da so ameriški vohuni prisluškovali tudi ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu leta 2009 na srečanju držav G20. To je bilo le nekaj ur po tem, ko sta Obama in Medvedjev dosegla dogovor o medsebojnem zaupanju.

Junija 2012 naj bi bili prebirali elektronsko pošto takratnega kandidata za predsednika Mehike Enriqueja Peñe Nieta. Nadzirali so tudi komunikacije brazilske predsednice Dilme Rousseff, uporabili pa so posebno opremo, s katero so prestregli elektronsko pošto in pogovor v spletni klepetalnici.

Slovenija pod nadzorom zaradi zunanje politike?

Junija 2010, med srečanjem G20 v Torontu, je NSA vodil kar šestdnevno vohunsko akcijo z veleposlaništva v Kanadi. Ključne tarče Američanov naj bi bili Japonska, Brazilija in Irak, saj naj bi bile te države pomembne za ekonomsko stabilnost. Zaradi strateških tehnologij so pod njihovim nadzorom Rusija, Indija, Nemčija, Francija, Južna Koreja, Izrael, Singapur, Švedska in Japonska. Kitajska, Nemčija, Francija, Rusija, Iran, Severna Koreja in Japonska, pa tudi Slovenija in ZN pa naj bi bili pod drobnogledom zaradi zunanje politike.

The New York Times je zapisal, da NSA nadzoruje tako prijateljske države kot tudi sovražne, to pa zato, da bi imel diplomatsko prednost pred zaveznicami državami, na primer Francijo in Nemčijo, pred Japonsko in Brazilijo pa ekonomsko.

Ali res prestrežejo vse, kar je na internetu?

Sicer pa Američani skrbno bdijo nad dogajanjem na svetovnem spletu, prek katerega lahko nadzorujejo prav vse, kar tarča počne na internetu. Po poročanju Guardiana obveščevalci na skrivaj nadzorujejo tarče s sistemom XKeyscore, s katerimi naj bi bilo opremljenih kar 500 strežnikov po vsem svetu. S temi naj bi pobirali podatke z interneta in s tem sistemom pokrili prav vse, kar povprečen uporabnik počne na internetu.

Dokumenti, ki jih je Snowden izdal, kažejo, da je agencija zbrala približno pet (5) milijard datotek na dan z mobilnih telefonov. Vsak dan naj bi zabeležili tudi dve (2) milijardi SMS-sporočil z vsega sveta. The Washington Post poroča, da naj bi bil NSA na skrivaj vdrl tudi v sistem Yahooja in Googla.

Deli s prijatelji