SODIŠČE EU

Zvišanje tarif telekomunikacijskih storitev ni pravica za odstop od pogodbe

Objavljeno 26. november 2015 17.45 | Posodobljeno 26. november 2015 17.45 | Piše: STA, S. U.

Zvišanje tarif telekomunikacijskih storitev glede na inflacijo naročnikom ne daje pravice, da odstopijo od pogodbe je odločilo Sodišče EU.

LUXEMBOURG – Zvišanje tarif telekomunikacijskih storitev glede na inflacijo naročnikom ne daje pravice, da odstopijo od pogodbe. Tako je danes odločilo Sodišče EU, potem ko se je nanj obrnilo avstrijsko vrhovno sodišče, ki odloča v sporu med avstrijskim združenjem za informiranje potrošnikov in družbo A1 Telekom Austria. Kot so sporočili s Sodišča EU, v omenjenem primeru ne gre za spremembo pogodbenih pogojev, če splošni pogoji določajo možnost povišanja tarif glede na objektivni indeks cen življenjskih potrebščin, ki ga določi javni organ. Naročniki elektronskih komunikacijskih storitev imajo sicer v skladu z direktivo o univerzalnih storitvah ob objavi sprememb pogodbenih pogojev pravico do odstopa od njihovih pogodb brez pogodbene kazni.

Naročniki ne morejo odstopiti od pogodbe, če ...

Avstrijsko vrhovno sodišče odloča v sporu med avstrijskim združenjem za informiranje potrošnikov (Verein für Konsumenteninformation) in ponudnikom mobilnih telekomunikacijskih storitev A1 Telekom Austria. Po mnenju tega združenja naj bi A1 Telekom Austria v pogodbah, sklenjenih s potrošniki, uporabljal domnevno nezakonite pogoje. Splošni pogoji A1 Telekom Austria določajo, da naročniki ne morejo odstopiti od pogodbe, če se tarife prilagodijo glede na objektivni indeks cen življenjskih potrebščin, ki ga določi avstrijski statistični urad.

Vrhovno sodišče se je tako obrnilo na Sodišče EU, ker želi izvedeti, ali sprememba tarif pomeni spremembo pogodbenih pogojev v smislu direktive o univerzalnih storitvah. Po mnenju Sodišča EU je zakonodajalec EU priznal, da imajo lahko podjetja, ki zagotavljajo elektronske komunikacijske storitve, pravni interes, da se spremenijo cene in tarife njihovih storitev. Poleg tega meni, da sporno določilo v splošnih pogojih poslovanja A1 Telekom Austria določa prilagoditev tarif glede na objektivni indeks cen življenjskih potrebščin, ki ga določi javna ustanova.

Sprememba tarif, kot je dogovorjena v pogodbi, ki temelji na jasni, razumljivi in javnosti lahko dostopni metodi indeksacije, ki izhaja iz odločitev in mehanizmov, sprejetih v okviru javne sfere, po mnenju Sodišča EU končnih uporabnikov ne more postaviti v drugačen pogodbeni položaj, kot pa izhaja iz pogodbe, katere vsebina je določena s splošnimi pogoji poslovanja, ki vsebujejo zadevno določilo.

Kako je v Sloveniji?

»Zato tako izvedene spremembe tarif ni mogoče šteti za spremembo pogodbenih pogojev v smislu direktive,« so še poudarili na Sodišču EU. »Današnja odločitev Sodišča EU, da zvišanje tarif telekomunikacijskih storitev glede na inflacijo naročnikom ne daje posebne pravice, da odstopijo od naročniške pogodbe (t. i. odstopno upravičenje), je skladna z našim mnenjem in predlogom, ki je bil tudi od drugih slovenskih operaterjev že podan pristojnim institucijam,« so za STA sporočili iz Telekoma Slovenije.

V slovenskem telekomunikacijskem operaterju menijo, da je uveljavljanje odstopnega upravičenja neveljavno v primeru, kadar so spremembe pogodbenih pogojev in cen storitev operaterja posledica spremembe zakonodaje (kadar gre za spremembo pogojev) oz. uskladitve z inflacijo (kadar gre za spremembo cen).

V Telekomu glede na odločitev Sodišča EU pričakujejo tudi spremembo 129. člena zakona o elektronskih komunikacijah. Ta člen govori o naročniških pogodbah. Odločitev Sodišča EU odobravajo tudi v Simobilu, saj da odpravlja neenakopraven odnos, v katerem so operaterji. »Res pa je, da je vodilo Simobilovega poslovanja zadovoljevanje uporabniških resničnih potreb in zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje,« so zapisali in dodali še, da Simobil omenjenega določila sicer nima v svojih splošnih pogojih, zato odločitev Sodišča EU na njihovo dosedanjo prakso in pogodbene odnose z naročniki nima nikakršnega vpliva.

Deli s prijatelji