ŠKANDAL

Zvezo vodijo kinologi s ponarejenimi papirji

Objavljeno 16. januar 2017 20.15 | Posodobljeno 16. januar 2017 20.20 | Piše: Mojca Marot

Kinološka sodnika Terezija Zinka Rovan in Franc Svetec: Janezu Šumaku se ni zgodila krivica.

Komisija za izobraževanje je Janezu Šumaku izpit razveljavila in sprejela sklep, da se sodelovanje z njim dokončno prekine. Foto Facebook

LJUBLJANA – »Janezu Šumaku, aktualnemu predsedniku Lovske družine Braslovče, predsedniku Lovsko-kinološke zveze Celje in obenem mednarodnemu sodniku Kinološke zveze Slovenije (KZS), se ni zgodila krivica. Komisiji za izobraževanje je dolžan predložiti vso dokumentacijo in predpisane pogoje za sodniško licenco. A teh nima, kar sta ugotovili tudi komisiji za strokovna vprašanja ter izobraževanje pri KZS na seji oktobra lani. Zato so mu razveljavili podeljeni izpit, ga o tem seznanili z dopisom in mu onemogočili opravljanje drugega izpita. Kdo mu je odvzel licenco oziroma razveljavil dogovor o sodelovanju in zakaj, pa je razvidno iz zapisnikov sej Upravnega odbora (UO) KZS v letih 2014 in 2015, katerega predsednik je Egon Dolenc. Ta pravi, da so sodniki izpite pridobili na podlagi tega, ker so vsako leto kaj naredili. A nihče ne more česa pridobiti, če ni naredil poprej strokovnega izpita in za to izpolnil pogojev. Šumak pa je naziv sodnika za delo krvosledcev in zunanjost krvosledcev dobil z neizpolnjenimi pogoji,« zatrjujeta dolgoletna mednarodna kinološka sodnika Terezija Zinka Rovan in Franci Svetec, oba z opravljenim lovskim izpitom in sodnika za zunanjost lovskih pasem ter delo lovskih psov iz svojega področja, ki sta se odzvala na članek, objavljen v Slovenskih novicah 28. novembra lani. A nista edina. Na članek so se odzvali še drugi, ki so prav tako navajali dejstva, ki ne Šumaku in ne KZS niso v prid. Očitno smo dregnili v odprto, gnojno rano. Sploh pa, trdijo naši viri, bi radi na KZS vso zadevo pometli pod preprogo, ob tem pa se še izgovarjajo. Nekateri pa imajo sprenevedanja očitno dovolj.

Izredna skupščina za nezaupnico

Tudi trditve predsednika Dolenca, da je zadeva zastarala in da se zadeva Šumak nanaša še na obdobje, ko je KZS predsedoval Blaž Kavčič, ne držijo, saj so vse ugotovitve in verodostojni dokazi zoper Šumaka v arhivu. »Ni pa v arhivu mogoče najti dokazila, da je res sam izšolal psa lovske pasme in ga vodil na državni ali mednarodni prireditvi ter opravil z njim izpit, ki je pogoj za dosego naziva sodnik za delo lovskih psov. Prav tako ni dokazil za predpisana stažiranja na mednarodnih in državnih prireditvah, potrdil in poročil, overjenih z žigi in podpisi organizatorja ter strokovnega vodja prireditve, niti podpisov sodnikov ter poročil delegatov. Če jih ima, pa naj jih pokaže,« ga pozivata Rovanova in Svetec. In dodajata, da so pogoji za vse sodnike v KZS enaki, pravniki pa navajajo, da preverjanje opravljanja predpisanih pogojev za stroko in pri podeljevanju strokovnih nazivov ni časovno opredeljeno. 
Neuradno se posamezna kinološka društva že dogovarjajo o sklicu izredne skupščine, na kateri bi Dolencu izrekli nezaupnico. Povod za to naj bi bil ravno Šumak ter neureditev nezakonito podeljenih sodniških licenc za ocenjevanje psov, čeprav je Dolenc že v svojem programu pred izvolitvijo zagotavljal celotni kinologiji, tako športni kot tudi lovski veji, da bo to v svojem mandatu uredil. Kot je razvidno iz zapisnika seje UO pred tremi leti, so člani, ki jim je predsedoval Dolenc, sprejeli sklep, da ustavijo vse postopke v zvezi s sodniškimi licencami, ker da je pravilnik o podeljevanju teh nezakonit. Zato so vsem sodnikom odvzete licence vrnili. Med njimi tudi Šumaku. Pa čeprav obstajajo pisni dokazi, da je licenco za sodnika za delo goničev dobil z goljufijo, saj ni nikoli sam izšolal ali imel psa goniča.

Dolenc ni ukrepal

Odvetniška družba Čeferin je glede Pravilnika o izobraževanju in preverjanju znanja pri KZS izdelala pravno mnenje, v katerem so zapisali, da je s pravilnikom, sprejetim leta 2004, vse v najlepšem redu. In ko so oktobra lani, na podlagi ponovne uporabe tega pravilnika spet preverjali pogoje za Šumaka, je komisija sprejela sklep, da se mu izpit razveljavi in posledično odvzame naziv sodnika za ocenjevanje zunanjosti psov. Dolenc pa kljub temu, da je bil s sklepi in ugotovitvami seznanjen, ni ukrepal in zadev ni uredil s predpisanimi akti KZS, rekoč, da gre le za osnutek zapisnika komisije za izobraževanje. To naši viri povezujejo s tem, da je v UO KZS in strokovnih komisijah kar veliko takih, ki imajo ponarejene nazive in so sodniki za ocenjevanje psov, čeprav za to ne izpolnjujejo pogojev. Na podlagi anonimne prijave naj bi vse skupaj že preverjali tudi na državnem tožilstvu v Ljubljani. 
Spomnimo, da smo kup obtožb, ki se nanašajo na Šumaka, prejeli tudi v naše uredništvo, pod njih pa so se podpisali braslovški lovci. A nam je Šumak zatrjeval, da gre za neupravičeno gonjo proti njemu in da je bil v zvezi s tem tudi zaslišan, a dokazov, da je bilo kaj narobe, ni. Predsednik KZS Dolenc pa je za naš časopis zatrdil, da je odvzem sodniških licenc nekaterim sodnikom zapuščina prejšnjega predsednika KZS. Ker so nekateri zato proti KZS vložili tožbe in zdaj potekajo postopki mediacije, napak pri odvzemu sodniških licenc ne želi ponavljati. Nova komisija za izobraževanje, ki jo je Dolenc imenoval oktobra lani, je ponovno preverila vso dokumentacijo glede Šumakovega naziva sodnika za ocenjevanje zunanjosti in ugotovila, da ni predložil dokazil, da izpolnjuje predpisane pogoje. Zato mu je izpit razveljavila in sprejela sklep, da se sodelovanje z njim dokončno prekine. Pa je Šumak kljub temu še vedno vpisan v evidenco KZS kot mednarodni sodnik. Za to je odgovoren predsednik, ki pa ni niti kinološki sodnik.

»Da se vodenje strokovnih in upravnih organov KZS zaupa ljudem s ponarejeno sodniško licenco in tistim, ki nimajo izpita s strokovnega področja, je nadaljevanje korupcije, ki kinologijo spremlja zadnja leta. Takih ljudi kinologija in KZS ne potrebujeta,« poudarja Svetec.

 

Deli s prijatelji