ANKETA

Zverovi volivci Pahorju pomagali do zmage

Objavljeno 30. november 2012 13.49 | Posodobljeno 30. november 2012 13.49 | Piše: T. L., STA

Na strankarski lestvici je vodstvo prevzela SD, SDS in PS podpora upada.

SDM ne bo podprla nobenega od predsedniških kandidatov.

MARIBOR – Boruta Pahorja bo v nedeljo volilo 48,4 odstotka vprašanih, Danila Türka pa 20,8 odstotka, kaže anketa, ki jo je za časnik Večer opravil RM Plus. Neodločenih je 13,5 odstotka vprašanih, volitev pa se ne namerava udeležiti 17,2 odstotka vprašanih. Na strankarski lestvici je vodstvo prevzela SD, sledita SDS in PS.

Ob upoštevanju samo veljavnih odgovorov, torej brez neodločenih in tistih, ki ne bi šli na volitve, bo Pahorja v nedeljo podprlo med 65 in 75 odstotki volivcev, Türka pa med 25 in 35 odstotki.

Pahorja podpirajo delavci

Pahorja bi v drugem krogu statistično značilno nadpovprečno podprla srednja generacija, sledijo osnovnošolsko izobraženi, anketirani s skromnimi prihodki do 400 evrov, delavci, anketirani iz petčlanskih gospodinjstev, Primorci, volivci SD in SDS in vsi tisti, ki so v prvem krogu podprli Milana Zvera, kažejo izsledki ankete. Za Pahorja se nadpovprečno opredeljujejo tudi tisti, ki niso šli na volitve v prvem krogu.

Za Türka starejši in višje izobraženi

Türka nadpovprečno podpirajo starejši, višje ali visoko izobraženi, zaposleni strokovnjaki, anketirani iz osrednjeslovenske in pomurske regije, volivci PS, tisti, ki so ga podprli v prvem krogu, tudi tisti, ki v tokratni anketi niso želeli odgovoriti, koga so v prvem krogu podprli, kaže anketa.

SD prehitela SDS

Pomemben obrat je tudi na strankarski lestvici, piše danes Večer. Vodstvo je po dolgem času prevzela SD, ki jo podpira 15,7 odstotka vprašanih. Drugouvrščena SDS bi prejela 13,3 odstotka, PS na tretjem mestu pa 8,6 odstotka glasov anektiranih. Medtem ko je SD podpora narasla, pa SDS in PS upada.

Pred parlamentom SLS, NSi, DL in Desus

Preostale parlamentarne stranke se vrtijo okoli meje za prestop štiriodstotnega parlamentarnega praga. SLS na četrtem mestu podpira 2,6 odstotka anketiranih, NSi 1,9 odstotka, DL 1,8 odstotka. Desus bi volilo 1,2 odstotka vprašanih. Neopredeljenih je slaba tretjina, slaba četrtina vprašanih pa ne bi šla volit.

Telefonsko anketo je izvedlo podjetje RM Plus med 26. in 28. novembrom. Anketirali so 700 naključno izbranih, polnoletnih ljudi.
 

Deli s prijatelji