SPET?

Zver: Vlada ne bo zdržala pritiska, kmalu bodo predčasne volitve

Objavljeno 22. december 2014 14.16 | Posodobljeno 22. december 2014 14.16 | Piše: STA, P. Pa.

Vlada je po njegovih besedah tudi pokazala, da se slabo pogaja. »Nima jasnih stališč,« je dejal.

Milan Zver je zbolel.

LJUBLJANA – Vlada se bo morala soočiti z veliki problemi tudi pri povečevanju konkurenčnosti Slovenije, a zadev se je po mnenju SDS lotila napačno. Namesto da bi izboljšala pogoje za tuje investicije, jih z dvigom davkov poslabšuje, ob stotih dneh dela vlade menijo v SDS. Lahko se zgodi, da bodo predčasne volitve že v 2015, pravi Milan Zver.

Prepričan o predčasnih volitvah

»Skoraj sem prepričan, da vladajoča koalicija ne bo zdržala pritiska javnosti in da bomo imeli predčasne volitve,« je na današnji novinarski konferenci dejal podpredsednik SDS Milan Zver.

Vlada je po njegovih besedah najbolj neuspešna »pri poskusu uravnoteženja javnih financ«. »Zakon o fiskalnem pravilu bi morali sprejeti že konec lanskega leta in smo tako že več kot eno leto v neustavnem stanju,« je dejal.

»Brez tveganja v politiki pa ni ničesar«

Vlada je po njegovih besedah tudi pokazala, da se slabo pogaja. »Nima jasnih stališč,« je dejal. Najlažje je imeti splošne prioritete in splošne cilje, pravi. A včasih je treba po njegovih besedah sprejeti tudi slabo odločitev in veliko tvegati. »Brez tveganja v politiki pa ni ničesar,« je dejal. Ta pogum je Zver pogrešal prav pri pogajanjih s sindikati.

Poleg tega je opozoril tudi na nezadovoljstvo na strani delodajalcev. Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije so se namreč umaknili iz pogajanj o socialnem sporazumu za gospodarsko rast in nova delovna mesta 2015–2016. »To priča o tem, da bo ta vlada težko izpolnjevala obljube, ki jih je dala Evropski komisiji,« je dejal Zver. Gre pa tudi za to, da v Sloveniji vzpostavimo »normalno stanje, da ne bomo večno živeli na račun prihodnjih generacij«, je dodal.

Hitri postopek

Po njegovih besedah je škoda, da se je vlada pri svežnju zakonodajnih rešitev s področja pravosodja odločila za obravnavo po skrajšanem oziroma nujnem postopku. Slovenija namreč, kot je poudaril, potrebuje »široko javno razpravo o problemih pravosodja«.

Dotaknil se je tudi problematike mladih. Spomnil je, da so v SDS vložili predlog novele zakona o delovnih razmerjih, s katero so predlagali ukinitev volonterskih pripravništev, vendar pa v državnem zboru ni dobil večinske podpore. »Eksodus mladih v tujino se bo nadaljeval tudi pod vlado Mira Cerarja,« je ocenil.

Deli s prijatelji