PRIMERJAVA

Zver užaljen, od Swobode zahteva opravičilo

Objavljeno 20. julij 2012 19.55 | Posodobljeno 20. julij 2012 19.56 | Piše: P. J. ,STA

V SD so izjavo predsednika evropskih socialistov označili za ponesrečeno.

Milan Zver terja opravičilo Hannesa Swobode.

BRUSELJ – Evropski poslanec iz Slovenije in vodja slovenske delegacije pri Slovenski ljudski stranki (EPP) v Evropskem parlamentu je predsednika skupine socialistov in demokratov Hannesa Swobodo pozval, naj umakne izjavo, v kateri je enačil uporabo nujnih zakonodajnih postopkov v Romuniji in Sloveniji. Ob tem ga je prosil, naj se za svoje izjave opraviči.

Zver je šokiran

»Šokirani smo nad vašo izjavo z dne 17. julija, kjer ste neutemeljeno napadli Slovenijo, pri čemer verjamemo, da je šlo za poskus preusmeritve pozornosti od dejanj socialistično-liberalne vlade v Romuniji,« je Swobodi napisal Zver. Ob tem ga je pozval, naj umakne izjavo in se opraviči za žalitev Slovenije, so danes sporočili iz EPP. Swoboda je sicer kasneje pojasnil, da njegov namen ni bil Slovenije primerjati z Romunijo. Po mnenju Zvera avstrijski poslanec s trditvami, da primerjava ni bila mišljena, samo priliva olje na ogenj.

Razočarani tudi v SD

Skupina S&D je v torek na svoji spletni strani objavila mnenje Swobode, da bi morala Evropska komisija ob Romuniji pogledati tudi »druge države, kot je Slovenija, kjer je v zadnjem času opaziti alarmanten porast uporabe nujnih zakonodajnih postopkov«. Skupina je ob tem pozvala Evropsko komisijo, naj pozorno spremlja uporabo nujnih zakonodajnih postopkov in v primeru ugotovitve zlorab nujnih postopkov ustrezno ukrepa. V komisiji so v odziv na njegovo izjavo povedali, da niso seznanjeni z nobenimi pritožbami glede Slovenije.

Predsednik SD Igor Lukšič, čigar stranka sodeluje v S&D, pa je izjavo Swobode označil za zelo ponesrečeno in dejal, da je v SD ne podpirajo.

Deli s prijatelji