AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Zvečer in ponoči bo občasno deževalo

Objavljeno 07. maj 2014 09.58 | Posodobljeno 07. maj 2014 10.00 | Piše: Andreja Sušnik

Koruza je posejana. Če po setvi pade veliko padavin, jo moramo okopati. Prvo košnjo na travnikih opravimo, ko so vodilne trave v fazi latenja. Do začetka cvetenja vsebuje seno več surovih beljakovin in več energije.

Žito v obdobju klasenja. Foto: A. K. Baribal

Muhava narava vremena konec aprila se je nadaljevala v prvih dneh maja. Bila so sončna obdobja s spremenljivo oblačnostjo, krajevnimi plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature zraka na repu aprila so bile od 7 do 11 °C, v alpskih dolinah okoli 4 °C, najvišje dnevne pa malo čez 20 °C. Šele po končanih praznikih se je postopno razjasnilo.

Povprečna temperatura zraka aprila je bila nadpovprečna, v večjem delu Slovenije okrog 2 °C višja od dolgoletnega povprečja 1991–2010.

Količina padavin je bila v severovzhodnem delu Slovenije okrog 20 mm manjša kot navadno v tem času, podpovprečne količine dežja so bile tudi na Koroškem, Gorenjskem in Goriškem. Na Štajerskem in Dolenjskem je bilo dežja več kot navadno, največji odkloni so bili na Obali in celjskem območju, kjer so vrednosti za 50 % presegle povprečje, predvsem zaradi obilnih padavin v zadnji aprilski dekadi. V osrednji Sloveniji je bilo aprila dežja v povprečnih mejah, čeprav so bili padavinski dnevi zgoščeni konec aprila.

Agrotehnika koruze

Kmetijstvo je zaradi suše med najbolj ranljivimi sektorji v gospodarstvu, zato so hitri in učinkoviti ukrepi prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb nujni za uspešno gospodarjenje in zagotavljanje prehranske varnosti. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je zaradi posledic zadnjih dveh velikih suš v letih 2012 in 2013 v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki objavilo Tehnološke ukrepe pri pridelavi koruze za zmanjšanje vpliva suše.

Ker je marsikje koruza že posejana, sledijo priporočljivi agrotehnični ukrepi, med katere spadajo medvrstno okopavanje, dognojevanje z dušikom in zatiranje plevela. V primeru večje količine padavin po setvi je pravočasna izvedba medvrstnega okopavanja zelo pomembna.

Tla po padavinah in v močni sončni pripeki so marsikje zbita in rastline hitreje napredujejo, če zemljo zrahljamo. Med okopavanjem posevek dognojimo z dušičnimi gnojili. Količina pridelka pri koruzi je močno odvisna od gnojenja z dušikom. Potrebe koruze po dušiku so v fazi do 8 listov zelo nizke, le 10–15 % dušika, največ dušika rastline porabijo v fazi intenzivne rasti in v fazi oblikovanja zrnja

Prva košnja

Pravočasna prva košnja je poglavitni ukrep pri pridelavi kakovostne krme s travinja in jo je treba opraviti, ko so vodilne trave v fazi latenja. V tem obdobju je rast zelo hitra, hitro narašča vsebnost surove vlaknine, medtem ko vsebnost beljakovin in prebavljivost upadata.

Trava vsebuje od 70 do 80 % vode, do 3 % prebavljivih snovi, do 1 % surovih maščob, do 3,7 % mineralov in do 7 % surove vlaknine. Njena sestava se med rastjo spreminja, na kar vplivajo predvsem meteorološke razmere in lastnosti tal. Trava takrat vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Od stadija razvoja rastline je odvisna njena hranilna vrednost.

Manj produktivne s staranjem izgubijo vrednost veliko hitreje kot bolj produktivne. Če trave ne pokosimo v optimalnem stadiju trave, se delež lignina in vlaknin v celični steni poveča s 30 % na 65 %. S tem se zmanjša tudi njena prebavljivost.

Do začetka cvetenja vsebuje seno manjši delež surove vlaknine, več surovih beljakovin in več energije. Njegova hranilna vrednost do začetka cvetenja je boljša kot na koncu. Vsebnost surovih in prebavljivih surovih beljakovin se povečuje s starostjo trave do treh tednov, nato pa se začne po četrtem tednu zmanjševati.

6. maj 2003

Začelo se je prvo vroče obdobje v letu z največ vročimi dnevi. Na Bizeljskem in v Črnomlju se je čez dan segrelo do 32 °C, v Celju do 31,5 °C, v Ljubljani do 31,2 °C, Slapu pri Vipavi do 29,5 °C in Ratečah do 28,4 °C.

Pregovori

Dež pred velikim travnom (30. april) tisto noč,

pride dobra letina v pomoč.

Ako prvega maja dan dežuje, dobro letino oznanjuje.

Veliki traven moker, rožnik pa mlačen, 
kmet bo to leto žejen in lačen.

Napoved

Prvi majski teden je prinesel jasno vreme. Danes dopoldne bo še večinoma jasno, nato se bo pooblačilo, pihal bo jugozahodnik. Zvečer in v noči na četrtek bo občasno deževalo. V četrtek se bo delno zjasnilo, čez dan bodo še nastajale kratkotrajne krajevne plohe.

Vremenski obeti od 8. do 13. maja 2014

V četrtek bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo. Petek bo deloma sončen in suh, v soboto pa se za zdaj obeta spet oblačno vreme z dežjem. V nadaljevanju bo vreme verjetno bolj nestanovitno z občasnimi manjšimi padavinami. 

Deli s prijatelji