NAPOVED

Zvečer nam grozijo nalivi, veter in toča

Objavljeno 29. julij 2013 17.34 | Posodobljeno 29. julij 2013 17.37 | Piše: STA, P. J.

Jutri bo manj vroče, kar je za mnoge gotovo vesela novica.

LJUBLJANA – Sloveniji se bliža hladna fronta, ki je zdaj nad severno Italijo. Proti večeru se bodo začele tudi v zahodni Sloveniji pojavljati nevihte, zvečer in ponoči pa bodo lahko tudi drugod po državi, je povedal dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko.

Torek bo manj vroč

Hladna fronta bo najprej zajela del od Posočja do morja in dela Notranjske, nato pa naj bi se razširila nad vso državo. V nevihtah, predvsem v zahodni in južni Sloveniji, bodo lahko tudi močnejši nalivi, veter in toča. »Tudi na Obali bo lahko potegnil zahodni veter, ki je lahko precej neugoden. Na morju bo lahko nastala tudi kakšna tromba, ker bo ozračje precej labilno,« je povedal Pečenko.

Hladna fronta bo poleg padavin prinesla tudi hladnejši zrak, zato bo v torek manj vroče. »Ker bosta za njo zapihala severni in severovzhodni veter, bo nad naše kraje začel dotekati hladnejši zrak,« je pojasnil meteorolog.

Konec tedna nov vročinski val

Konec tedna naj bi se ozračje ponovno otoplilo. »Temperature bodo lahko tudi okoli 35 stopinj Celzija, tako da poletja še ne bo konec. Poletje se bo očitno nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna, tako da bomo morali na večjo spremembo še kar čakati,« meni Pečenko.

Trenutno je sicer povsod po Sloveniji zelo vroče. Kot je razvidno iz meritev Arsa, so se temperature ob 13. uri gibale od 32 stopinj Celzija v Portorožu in 35 stopinj v Ljubljani do 37 stopinj v Novem mestu, Mariboru in Murski Soboti. Na Kredarici so namerili 14 stopinj Celzija.

Deli s prijatelji