ODPRTA FRONTA

Žurej: Od Žerjava ne bu ne mu

Objavljeno 04. april 2012 20.35 | Posodobljeno 04. april 2012 20.35 | Piše: Pia Jagodič

Direktor urada za intelektualno lastnino pravi, da minister za gospodarstvo ne daje pravih signalov.

Žurej se nikakor ne more sestati z Žerjavom.

LJUBLJANA – »Z ministrom nimava odnosa, ker gospod minister do danes še ni imel časa, da bi se sestal z menoj. Lahko pa vam zatrdim, da veliko razmišlja o meni, saj pogosto omenja tudi javno moje ime,« je v telefonskem pogovoru dejal Jurij Žurej, ki v zadnjih dneh bije bitko z gospodarskim ministrom Radovanom Žerjavom. O obtožbah Zorana Predina pa pravi, da smo v pravni državi in da naj utemeljenost njegovih navedb presoja sodišče.

To ni smešno, to je bizarno

»Kaj imam z Žerjavom in s SLS? To me vsi sprašujejo. Saj to je najbolj smešno, nič nimam z njimi. Ministra Žerjava sem v živo videl le enkrat. V parlamentu, na drugi strani dvorane.« Komunikacija med ministrom in direktorjem urada za intelektualno lastnino je na mrtvi točki, saj minister na njegovo elektronsko pošto ne odgovarja. Žurej pravi, da ga je večkrat pozval, da se sestaneta, a se do danes to še ni zgodilo.

»Prva njegova izjava je bila, da bo naredil red. Tega sem se razveselil. Zdaj ko bi se z njim rad sestal, pa ni od njega ne bu ne mu. To ni samo smešno, to je bizarno. Zanima me, kako bo tak minister reševal gospodarstvo, če se noče sestati z direktorjem.« Žurej dodaja, da minister ne daje pravih signalov, v katero smer naj bi potekalo reševanje slovenskega gospodarstva. »Ukvarjamo se sami s sabo, namesto da bi reševali državo. Po nepotrebnem izgublja energijo in si odpira fronte na raznih področjih,« pravi Žurej.

Moti ga tudi to, da nihče ne poudari tega, da je urad v lanskem letu zaslužil 3,9 milijonov evrov. »Minister povzroča težave tisim, ki v državo nosijo denar. S tem pa daje povsem napačno sporočilo gospodarstvu,« je prepričan direktor urada za intelektualno lastnino.

Predinu: Ni vas na seznamu lobistov

»Zoranu Predinu in slovenski politiki sporočam, da v pravni državi veljajo pravila pravne države in enakosti pred zakonom za vse, torej tudi za Zorana Predina. Zakonitost ravnanj presojajo pristojni organi. V pravni državi je težko zanikati obstoj odločitev sodišč, Urada za varstvo konkurence, Tržne inšpekcije in Urada RS za intelektualno lastnino, ki postavljajo izjave gospoda Predina in njihovo vrednost v drugačno luč.« V izjavi, ki nam jo je poslal, pa kot direktor zahteva, da se čim prej razreši vprašanje, zakaj se je številnim slovenskim avtorjem neupravičeno odvzelo zneske za promocijske skladbe. Zahteva, da se vrnejo neupravičeno odtujeni zneski, da se zagotovi vračilo denarja, ki ga je slovenska kolektivna organizacija SAZAS za slovenske avtorje nakazovala brez odobritve številnih avtorjev ali ustrezne pravne podlage na AGICOA v Švico. Zahteva tudi, da se ugotovi, »zakaj leta in leta ni nihče ugotovil, da kolektivna organizacija nezakonito opravlja tržno dejavnost in zakaj pristojni organi kljub opozorilom niso nikoli preverili tega dejstva in predvsem, da se zagotovi transparentno in zakonito delovanje kolektivne organizacije, v imenu katere gospod Predin agitira.«

O sodbah Predinu sporoča, naj počaka na odločitev sodišča, iz njegovih izjav pa sklepa, da želi sodbo javnosti. »Gospod Predin, pustite organom in sodiščem, da odločijo, in če se ne boste strinjali, boste lahko o tem peli, pisali ali pa se pridušali v družbi dobrih prijateljev, za katere si je treba vsake toliko vzeti kaj časa.« Poziva tudi pristojne na policiji, tožilstvu in komisiji za preprečevanje korupcije, da podajo poročila o številnih prijavah oškodovancev in urada. Zanima ga tudi, kakšna je bila vloga politike pri tem, da niti en postopek urada ni doživel epiloga na sodiščih.

Na koncu je Predina še opozoril, da njegov poziv in zahteve kažejo znake lobiranja, zato ga je opozoril, da ga ne najde na seznamu lobistov, objavljenem na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije.

Deli s prijatelji