SUSPENDIRAN

Župnik preveč ljubil ženske?

Objavljeno 27. september 2017 21.45 | Posodobljeno 27. september 2017 21.45 | Piše: Moni Černe

Roman Leban je brez slovesa zapustil župnijo v Dekanih. Koprski škof se je opravičil za vse, kar da je suspendirani župnik storil slabega.

Leban je tukaj zadnjič maševal 15. junija.

KOPER – Triinštiridesetletni Roman Leban iz Volarjev pri Tolminu je bil zadnjih 11 let župnik v Dekanih, naselju s 1619 prebivalci nad nekdaj glavno cesto Ljubljana–Koper. Župnijo Dekani je zapustil čez noč in brez slovesa, Slovenske novice razkrivajo, zakaj.

Razrešen in suspendiran

Roman Leban se je uradno odpovedal duhovniški službi, kot je povedal nam, »iz zasebnih razlogov«. Dejstvo pa je, da so ga cerkveni veljaki razrešili in suspendirali. Uraden, javen zapis Škofije Koper, ki jo vodi škof, msgr. dr. Jurij Bizjak, in spletna stran verskih vsebin Družina sta pod naslovom Premestitve duhovnikov 2017 navedla: »Roman Leban, župnik Župnije Dekani, župnijski upravitelj Župnije Podgorje, kancler Škofije Koper in dekan Dekanije Dekani, je bil razrešen teh služb in zaradi odpovedi duhovniški službi suspendiran.«

To po mnenju Lebana »res ni nič takega«, suspenz da je v takih primerih »običajen potek postopkov«.

Pet tednov brez župnika

Leban bi moral prenehati opravljati sveti poklic zadnji dan letošnjega julija, odšel pa je dober mesec prej. Od vernikov se ni poslovil. Zadnjo mašo v Dekanih je vodil v četrtek, 15. junija, večerno mašo v soboto, 17. junija, pa je namesto njega na veliko presenečenje Dekančanov vodil sam koprski škof, msgr. dr. Jurij Bizjak. Škof se je med njo opravičil »za vse slabo, kar je naredil Roman Leban«. Dekani so bili potem brez župnika do 1. avgusta, ko je župnijo prevzel duhovnik Iztok Mozetič. Čeprav so se s prihodom novega duhovnika stvari vsaj malce umirile, med občani še niso potihnile govorice o škandalu, kakršnega menda ne pomnijo niti najstarejši prebivalci.

Leban, med domnevnimi eskapadami zavezan k celibatu ter popolni spolni vzdržnosti, naj bi bil po pripovedovanju domačinov dober del vodenja dekanske župnije v razmerju z dekletom, ki ob začetku njunih domnevnih spolnih intimnosti menda ni imelo več kot 15 oziroma največ 17 let. In v razmerju naj bi bila, čeprav sta ljubezenski odnos vmes prekinila, še danes.

Že pred skoraj desetimi leti se je začelo sumiti o župniku, sicer ljubitelju dopustov, lepih stvari in oblačil iz prestižnih modnih hiš.

Na izlet in prespat v Logje

Že pred skoraj desetimi leti se je začelo sumiti o župniku, sicer ljubitelju dopustov, lepih stvari in oblačil iz prestižnih modnih hiš. Začelo se je, potem ko se je z otroki vrnil z župnijskega izleta v Logje, naselje v občini Kobarid. Na izletu naj bi bilo tedaj od štiri do šest otrok oziroma mladostnikov, dejstvo pa je, da so bili vsi mladoletni in v spremstvu edinega odraslega – zdaj suspendiranega Lebana.

Otroci naj bi se najprej pogovarjali med seboj, pozneje pa se opogumili in se zaupali nekaterim odraslim, da je bil župnik Roman v sobi, kjer so spali vsi mladoletni udeleženci izleta, v postelji pri dekletu. Na njen dom naj bi po letošnji junijski maši v Dekanih zavil škof Bizjak, da bi se pogovorili. O čem je tekla beseda, ni znano. Spolnega akta v stari dvonadstropni istrski hiši v Logjah ob tisti priložnosti naj ne bi bilo, a misleč, da vsi spijo, naj bi Leban v postelji ljubkoval dekle, kar da so otroci dobro slišali.

»Žal ne vemo, ali je bil še kateri od naših otrok med enajstletnim župnikovanjem žrtev nadlegovanja,« nam vidno pretreseni zaupajo starši. Mama mladoletne Dekančanke navaja: »On je odšel, ampak mi se soočamo s tem, da je bil izprijen, da so to pred nami skrivali. Ne motim se, če v imenu vseh povem, da nas je strah, kaj bomo od otrok izvedeli zdaj, ko je odšel.«

Sogovorniki so nam še povedali, da je bil Leban tako strog, da so nekateri verniki zaradi njegove nepriljubljenosti že dlje hodili k maši v druge župnije. S tisto najstnico, danes 25-letnim dekletom, pripovedujejo Dekančani, naj bi ga videli na enem od hrvaških otokov, spet drugi so ju baje opazili med nakupovanjem čevljev v Italiji.


Verouk zdaj na bolje

Do leta 2016 večletni član župnijskega pastoralnega sveta, zdajšnji predsednik regijskega odbora slovenske Istre Dorjano Dujmovič je povedal: »Večletne govorice med farani, da je združen z mladenko, ki naj bi bila v njunih začetkih po zdajšnjih sumih mladoletna, celo mlajša od šestnajst, so mi poznane, slišali smo tudi za policijsko ovadbo. Župnik Roman Leban na našo žalost ni bil voljan organizirati srečanja ali druženja faranov, o čemer smo se pogovarjali farani med seboj, njegovo delo z otroki pri verouku ni bilo primerno, kričal je na njih, bil grob, o tem so pričali otroci, ko je župnik odšel. Zdaj, ko je v župnijo prišel drug župnik, se je pouk korenito spremenil.«

Policijska preiskava

O tem, ali se je med župnikom in dekletom dogajalo kar koli takšnega, kar je opredeljeno kot kaznivo dejanje, prav zdaj poteka kriminalistična preiskava, a o njej so na Policijski upravi Koper, tudi zaradi varstva osebnih podatkov, skopi. »Zaradi zaščite žrtev teh kaznivih dejanj podatkov, ki se nanašajo na kazniva dejanja, ne moremo posredovati javnosti,« je zapisala Anita Leskovec, predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi.

Poklicali smo razrešenega Lebana in ponavljal je le, da »gre za zasebno stvar«. Na vprašanje, kako komentira prijavo policiji, je sprva zanikal, da bi ta obstajala, ob koncu telefonskega pogovora pa dejal, da »je tudi prijava pretirana«.

Dekle pa baje ni bila župnikova edina ljubica, bil da je, še govorijo domačini, v razmerju s poročeno materjo dveh otrok, z dvema vdovama, ljubice pa naj bi »tolažil z nežnostjo«.

Cerkev molči

Iz ljubljanske nadškofije so nam pojasnili, da za Škofijo Koper ne morejo podajati izjav, Božo Rustja, tiskovni predstavnik Škofije Koper, pa je v izjavi za Slovenske novice na naše vprašanje, zakaj niso reagirali takoj in župnika nemudoma odstranili, po naših informacijah so farani o sumljivem dogajanju v župniji obvestili tudi koprskega župnika in sodekana koprske škofije že pred tremi leti, izjavil: »Potrjujemo, da se je g. Roman Leban sredi junija letos na lastno željo odpovedal službi župnika ter bil takoj nato razrešen te službe in suspendiran. Na vsa ostala vprašanja, ki se tičejo g. Lebana osebno, vam ne moremo odgovoriti, ker do razrešitve in suspenza škofija ni imela nobenih ustreznih podatkov.« Tiskovni predstavnik sklene: »Na vsa splošna vprašanja, ki se tičejo cerkvene discipline in postopkov, pa lahko dobite odgovore v vseh ustreznih priročnikih.«


Vedela za govorice

Poklicali smo nekdanjo podžupanjo Kopra, mestno svetnico občine Koper, predsednico Mestnega odbora SLS Koper, Olgo Franca, ki nam je potrdila, da je bila pri maši, ki jo je namesto Lebana nepričakovano vodil škof. »Presenečenje je bilo, da je župnik, gospod Robert Leban, nenadno odšel. Lahko vam potrdim, da sem za govorice o mladenki ter drugih ženskih osebah, ki naj bi bile v razmerju z gospodom, slišala tudi sama, kar se tiče njegovega dela, pa nimam nobene slabe opazke,« je povedala Franca, tudi članica župnijskega pastoralnega sveta.



 


Verouk zdaj na bolje

Do leta 2016 večletni član župnijskega pastoralnega sveta, zdajšnji predsednik regijskega odbora slovenske Istre Dorjano Dujmovič je povedal: »Večletne govorice med farani, da je združen z mladenko, ki naj bi bila v njunih začetkih po zdajšnjih sumih mladoletna, celo mlajša od šestnajst, so mi poznane, slišali smo tudi za policijsko ovadbo. Župnik Roman Leban na našo žalost ni bil voljan organizirati srečanja ali druženja faranov, o čemer smo se pogovarjali farani med seboj, njegovo delo z otroki pri verouku ni bilo primerno, kričal je na njih, bil grob, o tem so pričali otroci, ko je župnik odšel. Zdaj, ko je v župnijo prišel drug župnik, se je pouk korenito spremenil.«

 

Deli s prijatelji