ŽUPNIJA SV. JURIJ

Župnik na zdravljenje

Objavljeno 18. junij 2013 11.55 | Posodobljeno 18. junij 2013 11.57 | Piše: Oste Bakal

Suspendirani Martin Vöröš iz Sv. Jurija je privolil v terapijo.

Martin Vöröš se zdravi. Foto: Oste Bakal

ROGAŠOVCI – Po dobrih dveh mesecih »brezvladja« se očitno obeta zgladitev zapleta, povezanega z odstavitvijo priljubljenega župnika Martina Vöröša iz Sv. Jurija v Prekmurju. Po ostrih polemikah med vodstvom murskosoboške škofije s škofom Petrom Štumpfom na čelu na eni strani ter podporniki župnika s člani župnijsko-pastoralnega sveta (ŽPS) na drugi je nastopila sprava, ki pogojno pomeni tudi dokončno rešitev. V samostanu sester klaris v Turnišču je bil namreč dolgo pričakovani sestanek med Štumpfom, vodstvom škofije, člani ŽPS župnije Sveti Jurij v Prekmurju in Vöröšem. Na pogovoru, ki je potekal v spravljivem duhu, sta se obe strani strinjali, da Vöröš ostane v Svetem Juriju, škof pa je pripravljen umakniti suspenz, ko bodo opazni napredki v župnikovem zdravljenju odvisnosti od alkohola – ta je tega že začel.

Če bo zdravljenje uspešno, bo lahko Vöröš v omenjeni župniji, kjer je župnikoval 22 let, prejel službo duhovnega pomočnika.

Ni maševal s sokom

Vöröš je bil na zdravljenju sicer že pred tremi leti in je februarja 2011 uspešno končal zdravstveno terapijo, vendar je pozneje nadaljeval uživanje alkohola. Pred dvema letoma mu je škof naložil zdravljenje pri zdravniku psihiatru, tedensko obiskovanje skupine za pomoč alkoholikom v Radencih, maševanje z grozdnim sokom, popolno abstinenco, prepoved kakršnega koli pastoralnega dela pod vplivom alkohola ter ureditev matičnih in blagajniških knjig v župnijskem uradu. Vse skupaj je bilo, kot ugotavlja škof, neuspešno. In zato zdaj: če bo zdravnik po treh mesecih potrdil, da je tokratno zdravljenje uspešno, bo škof preklical suspenz, Vöröš pa bo lahko spet maševal. Zadnji lahko tudi med zdravljenjem ostane v župniji Sveti Jurij, vendar ne kot župnik ali kot župnijski upravitelj, niti kot duhovni pomočnik, saj nima nobenih pastoralnih, ekonomskih, gospodarskih in upravnih pooblastil pri upravljanju župnije.

Vse to ima župnijski upravitelj Marko Magdič, župnijski upravitelj sosednje fare Grad. Župnija Sveti Jurij vsaj še eno leto ne bo imela rednega župnika; če bo zdravljenje uspešno, bo lahko Vöröš v omenjeni župniji, kjer je župnikoval 22 let, prejel službo duhovnega pomočnika in bo lahko maševal skupaj z upraviteljem Magdičem.

Vendarle 
sveto obhajilo

Podrobno smo že pisali o tem, da se je spor med župnikom in škofom začel aprila letos, ker župnik ni upošteval škofovega poziva, naj odide na zdravljenje zaradi alkoholne odvisnosti. Škof mu je prepovedal maševati, župljani pa se s tem niso strinjali, zato so, ko je hotel imeti mašo namesto odstavljenega župnika župnik iz sosednje župnije, cerkev protestno zapustili in pred njo demonstrirali v podporo svojemu župniku. Ker pa naj bi ta odpovedal pokorščino škofu – ta je kazniva po zakoniku cerkvenega prava – in k temu spodbudil tudi vernike, sveto evharistijo pa zlorabil za svoje namene in jo sprevrgel v uporniško manifestacijo, za kar Cerkev predvideva kazen, je škof župnika suspendiral.

Farani so njegovo in svoje uporništvo odločno zanikali, češ da so le branili priljubljenega župnika, pri vsem skupaj pa jih je najbolj motilo, da bi moral zapustiti župnijo, ter zahtevali, naj o zdravljenju odloča stroka. Ob tem niso bili enotni, nekateri so hoteli župnika odsloviti, drugi so ga branili – še zlasti ob zakramentu prvega svetega obhajila, ki ga v domači cerkvi ni bilo. Nekateri starši so otroke po prejem zakramenta odpeljali v sosednjo faro, sedem pa jih je ostalo brez njega.

Zadnje srečanje v Turnišču pomeni umiritev strasti, saj škof ne zahteva več, da mora Vöröš iz župnije, slednji pa se strinja z zdravljenjem in predlogom, da bo pomagal upravitelju, kolikor bo lahko. Cerkev bo kmalu znova odprta, v njej bo tudi prvo sveto obhajilo za tiste, ki so ga pred dvema tednoma bojkotirali.

Deli s prijatelji