MINISTRSTVA

Župevčeva na Mors, prvega finančnika pa Bratuškova že ima

Objavljeno 06. marec 2013 16.27 | Posodobljeno 06. marec 2013 16.27 | Piše: T. L., STA

Morebitne koalicijske partnerice se pripravljajo na nadaljevanje pogovorov, v prihodnjih dneh jih čaka še razdelitev ministrskih mest.

Melita Župevc bo vse razkrila v prihodnjih dneh

LJUBLJANA – Koalicijska usklajevanja danes niso predvidena, so zagotovili v PS. Stranke bodo danes vsaka zase »prečistile« pogajalska izhodišča, pregledale dosežke dosedanjih dogovorov ter ugotovile, katera vprašanja so odprta. Pogovori se bodo predvidoma nadaljevali v četrtek, partnerice pa naj bi bile že v pričakovanju čistopisa koalicijske pogodbe.

Vsebinsko našli skupni jezik

Morebitne koalicijske partnerice naj bi tako v teh dneh že sklenile vsebinski del pogajanj za novo vlado. Prioritete vlade na področju zdravstva so pogajalci morebitnih koalicijskih partneric uskladili že v torek, po pogajanjih o državnem holdingu in slabi banki pa predstavniki strank bodoče koalicije podrobnosti niso razkrivali. Po neuradnih podatkih naj bi sicer že našli rešitev oziroma se uskladili, da je dogovor mogoč, a bo ta v vsakem primeru moral še skozi strankarska sita.

Dan D za SD v soboto, za Desus in DL v torek

Konferenca SD bo o vstopu v novo koalicijo odločala v soboto. Če bo odločitev na konferenci pozitivna, pa bodo v torek na predsedstvu sprejemali odločitev o podpori koalicijski pogodbi, je danes dejal predsednik SD Igor Lukšič. V torek se bodo predvidoma sestali tudi izvršni odbor in svet Desusa ter člani sveta DL. Organi PS pa bodo o sklepanju koalicijske pogodbe in drugih vsebinah, povezanih z oblikovanjem vlade, predvidoma odločali sredi prihodnjega tedna, so potrdili v PS.

Prvaki strank že danes na srečanju?

V SD, DL in Desusu so bili sicer tudi danes dopoldne redkobesedni, a po nekaterih neuradnih podatkih naj bi se že danes dobili prvaki strank bodoče koalicije. Danes popoldne naj bi se sestala tudi pogajalska skupina DL.

Kdo na kateri stolček

Partnerice morebitne prihodnje koalicije v prihodnjih dneh čaka še razdelitev ministrskih mest. Stranke sicer o tem še molčijo, a neuradno naj bi se že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev v vladi, SD in DL po trije resorji, Desusu pa dva.

V torek so poslanci potrdili tudi novelo zakona o vladi, s katero so pristojnosti ministrstev prilagodili potrebam morebitne nove koalicije. Novela med drugim znova uvaja samostojno ministrstvo za kulturo.

V javnosti kroži več imen za morebitne ministrske kandidate, pri čemer naj bi imeli največ težav z iskanjem primernega kandidata za finančnega ministra. Jurša je sicer v torek novinarjem dejal, da ima mandatarka Alenka Bratušek že ime za novega finančnega ministra, a jim tega imena ni izdala. Ekonomist Dušan Mramor, ki je že bil finančni minister, je na vprašanje, ali je vnovič v igri za ministra za finance, odgovoril, da v zvezi s tem »nima kaj povedati«. Ekonomist Igor Masten, ki se je prav tako neuradno omenjal med kandidati, je zatrdil, da ni kandidat. Glavnega izvršnega direktorja KD Group, Aljošo Tomaža, ki se je prav tako omenjal, pa ji ni uspelo priklicati.

Poleg imen za finančnega ministra uganka ostajata tudi kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor ter ministra za gospodarstvo. Nekateri mediji sicer ugibajo, da bi ministrstvo za infrastrukturo in prostor utegnil prevzeti urbanist Miran Gajšek, drugi pa, da naj bi bil kandidat podpredsednik PS Robert Golob. A za omenjeni resor se zanimajo tudi v DL, neuradno naj bi resor pripadel ravno njim. Odprta ostajata še ministrstvo za kulturo in tudi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bi ga vodil minister brez listnice.

Poslanec SD Dejan Židan naj bi vodil ministrstvo za kmetijstvo, kot kandidatko za ministrico za delo, družino in socialne zadeve pa se omenja Anjo Kopač Mrak iz SD, čeprav ni povsem izključeno, da bi na tem mestu lahko pristala tudi Andreja Črnak Meglič, prav tako iz SD. Šolski resor naj bi pripadel Lukšiču.

Pličanič se vrača

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi skupaj z javno upravo vodil prvak DL Gregor Virant, nekdanji minister Senko Pličanič pa naj bi spet prevzel pravosodni resor. Nekateri mediji sicer kot mogočo ministrico za pravosodje omenjajo poslanko PS Mašo Kociper.

Župevčeva na Mors?

Tudi za vodenje ministrstva za obrambo se omenja več imen, med drugim poslanko PS Melito Župevc in tudi Janeza Slaparja. Desus bi ohranil dva resorja, ki ju je imel v mandatu vlade Janeza Janše. Prvak Desusa Karl Erjavec naj bi bil zunanji minister, Tomaž Gantar pa minister za zdravje.

Deli s prijatelji