PO STAVKI

Župevčeva: Janša se gre oblastno aroganco

Objavljeno 19. april 2012 21.51 | Posodobljeno 19. april 2012 21.52 | Piše: Mo. S., STA

Pozitivna Slovenija se je na premierjeve izjave odzvala precej ostro.

Župevčeva je ostra do Janše.

LJUBLJANA – Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija (PS) se je na izjave premierja Janeza Janše v zadnjih dneh odzvala precej ostro. Menijo, da so izjave presegle vse meje, ob tem pa ocenjujejo, da tako radikalni vladni varčevalni ukrepi niso potrebni, zato je stavka javnega sektorja »razumen odziv na nerazumne poteze vlade«.

Ta bo morala po mnenju poslanke Melita Župevc stopiti korak nazaj. »Vlada namreč z ignoranco socialnega dialoga, s podcenjevanjem javne in parlamentarne razprave o ključnih vprašanjih v državi, z neusklajenimi rešitvami in zlasti z radikalnostjo predlaganih ukrepov sama postavlja temelje blokade in konflikta. Tako družbenega kot političnega,« ocenjuje.

Janša podcenjuje državljane

Vlada po njenem ne razume sporočila ljudi, ki protestirajo proti njenim ukrepu. To sporočilo je nezadovoljstvo. Prepričana je, da bi se dalo stvari delati razumneje, tehtneje, z večjo mero dialoga in manj radikalno. Kot je še dodala, se čez noč, kot napovedujejo, ne bo zgodilo nič dramatičnega. Kritična je tudi do Janševih izjav, saj pošiljanje državljanov na luno po njenem kažejo na izrazito podcenjevanje državljanov. »To je oblastna aroganca.«

Poniževalno komuniciranje

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer meni, da so izjave premierja v odnosu do sindikatov presegle vse meje in da gre za poniževalno komuniciranje. Po Möderndorferjem mnenju Janša »ne razume in ne ve, da je to, kar se je v sredo dogajalo v Sloveniji, stavka iz obupa«. Vlada namreč ni imela resnega dialoga s socialnimi partnerji. Želi si predsednika vlade, ki je strpen in ima normalen dialog, ne žali čustev ljudi, ki živijo bistveno slabše od njega in niso krivi, da so v položaju, v kakršnem so, v položaju, ko jih je strah prihodnosti, je še dodal.

Obstajajo druge poti

Na Janševo izjavo, da stavkajo tisti, ki jih kriza ni prizadela, odgovarja, da jih je že prizadela in da jih bo s predlaganimi varčevalnimi ukrepi vlade še bolj. Prav tako je prepričan, da nihče v Bruslju te vlade ne sili, da tako hitro in na takih področjih izvede prav take varčevalne ukrepe. To je le ena od možnosti, ki jih je predstavila ta vlada in ne Bruselj, pravi in dodaja, da obstajajo tudi druge poti.

Verjame, da se bodo vlada in sindikati dogovorili. »Toda ena in druga stran, zlasti pa vlada, morata vedeti, da to ni vojna in ne bitka za zmago, saj iz tega nihče ne bo prišel kot zmagovalec,« opozarja.

Deli s prijatelji