URADNO

Županske volitve v Mariboru bodo 17. marca

Objavljeno 08. januar 2013 16.58 | Posodobljeno 08. januar 2013 16.59 | Piše: Mo. S., STA

Volilna kampanja se lahko uradno začne mesec dni pred volitvami.

Kanglerjev nasmeh je vse bolj grenak.

MARIBOR – Mariborska volilna komisija je na današnjem sestanku potrdila, da bo prvi krog volitev za novega župana Mestne občine Maribor (MOM) potekal 17. marca. Predsednik volilne komisije Branko Reisman je povedal, da bodo hkrati izpeljali tudi volitve za štiri nadomestne svetnike, potem ko so se temu mestu odpovedali vsi kandidati SD.

Kandidature oddati do 20. februarja

Volilna opravila za nadomestne volitve se bodo v Mariboru začela 12. januarja, županski kandidati pa bodo morali kandidature oddati najpozneje do 20. februarja. Kandidati, ki bodo kandidirali na predlog skupine volivcev, bodo ob tem morali predložiti obrazce z 812 podpisi podpore, za mestni svet pa bodo morali zbrati 406 podpisov. Volilna kampanja se lahko uradno začne mesec dni pred volitvami.

Kangler o možnosti ponovne kandidature molči.

Za mestni svet bodo volitve potekale zgolj za štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD, ki sicer zahteva razpustitev mestnega sveta. Vsi štirje mestni svetniki so odstopili, preostali kandidati na listi te stranke pa so se nadomestnemu mandatu odpovedali. Tudi če bi se morda zgodilo, da bi mestni svet v kratkem odstopil, kar pa je kljub takšnim zahtevam protestnikov le malo verjetno, bi bilo po Reismanovih besedah zaradi lovljenja rokov skoraj nemogoče izpeljati hkratne volitve za župana in celotni mestni svet.

Uradno za zdaj le Puconja

Mariborski mestni svet se je v ponedeljek tudi uradno seznanil z odstopom župana Franca Kanglerja, ki ga je ta po množičnih protestih v mestu podal na zadnji dan preteklega leta. Za zdaj prav veliko kandidatov ni, uradno jo je edini napovedal predsednik mestnega odbora SNS Folko Puconja. O tem še razmišlja poslanec SD Matevž Frangež, med možnimi kandidati se v medijih omenjata še podžupan s podporo SDS Tomaž Kancler in filozof Teodor Lorenčič

Deli s prijatelji