NEPOTIZEM

Županova žlahta molze Lendavo

Objavljeno 17. julij 2016 18.25 | Posodobljeno 17. julij 2016 18.25 | Piše: Tomica Šuljić

Župan Anton Balažek bi rad iz Lendave naredil evropsko prestolnico kulture.

Anton Balažek in žena Mirjana vzbujata sume o klientelizmu, odkar on kot župan vodi Lendavo. Foto: Mediaspeed.net

LENDAVA – Slovenija je dežela (majhnih) občin, ki živijo kot države, in se včasih zdi, da niso povezane v isto celoto. Od prestolnice ena od najbolj oddaljenih je lendavska, kjer župan Anton Balažek vlada že od leta 2002, ko je zmagal kot kandidat LDS. Stranka je že zdavnaj potonila, Balažek pa je v sedlu, trenutno je v četrtem županskem mandatu. Za zadnje lokalne volitve leta 2014 ga je predlagala skupina volivcev. Kljub temu da je nestrankarski, je najpogosteje in najraje v politični družbi trenutno vladajočih obrazov.

Balažek je že na začetku kariere privzdignil marsikatero obrv, saj so mediji pred dobrimi 10 leti o Lendavi pisali kot o »mestu družinskih poslov«: s takratnim podžupanom Štefanom Sobočanom sta namreč pristala v mreži podjetij in njunih družinskih članov, ki so poslovali tudi z občinskim denarjem. Županova žena Mirjana Balažek je prek podjetja Vedi opravljala računovodske storitve za štiri podjetja, ki jih je občina bodisi ustanovila bodisi so bila v njeni (delni) lasti. A zgodilo se ni nič.

Zet, hči, sin, žena

Podatke o družinskih razmerjih, ki sledijo, smo želeli preveriti pri županu Balažeku, a ta ni odgovoril na naša vprašanja niti zanikal trditev ali popravil navedb. Torej: 14 let potem, ko je prišel na oblast, je vladavina okronana s tem, da je bil njegov zet Damijan Hozjan imenoval za direktorja stolpa Vinarium. Projekt, ki naj bi za mestece s 3000 prebivalci pomenil nekaj takega kot Eifflov stolp za Pariz, je še pred gradnjo buril duhove. Sprva arhitektov, ki so tarnali nad županovo predstavo o višini novogradnje, zatem še turistične kmetije Vinarium iz Bogojine, ki ime uporablja 12 let in ga ima registrirano na Upravni enoti Murska Sobota ter zaščiteno na ministrstvu za kulturo. Balažek je potrdil, da gre za zeta, a dodal: »Odločitve o zaposlitvah sprejema Turistična zveza Lendava vabi. Ker niso v moji pristojnosti, jih ne morem komentirati.«

Za potrebe stolpa je občina februarja spremenila celo ime in namen javnega zavoda Sveta mladih Lendava v Zavod za turizem in razvoj Lendava.

Damijan Hozjan (sicer po poklicu informatik) pa ni le direktor stolpa, ampak tudi prokurist podjetja Vedi, poslovne storitve, d. o. o., iz Lendave. Na tem stolčku je od 14. februarja 2007, od dne, ko je prenehalo pooblastilo takratni direktorici Mirjani Balažek, ženi župana Antona Balažeka. Tistega dne je torej ona prenehala opravljati dejavnost v Vediju, ki jo je davno začela kot Vedi – Mirjana Balažek. k. d., svoje računovodske dejavnosti pa je opravljala tudi v podjetjih, katerih soustanoviteljica je lendavska občina. 
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zadnjič preverjala podjetje septembra 2009: »Zaradi sprememb v lastništvu podjetja Vedi, d. o. o., v letu 2007 je bilo podjetje izbrisano s seznama poslovnih subjektov, tako za podjetje ne veljajo več omejitve poslovanja prek javnih naročil z občino Lendava, kot to določa zakon,« je zapisal takratni predsednik komisije Drago Kos.

Medtem ko stare spletne strani Vedi še vedno najdejo na naslovu Kolodvorska 22B (kjer ima župan svoj stalni naslov, ko se podaja v volitve), pa novejši viri kažejo, da je zdaj na Kolodvorski 22B doma 5 plus računovodske in poslovne storitve Mirjana Balažek, s. p. Ta ima ob glavni, računovodski dejavnosti s. p. registriran še za marsikaj, kar bi nemara lahko prišlo prav tudi širši okolici, če ne kar občini: ravnanje z odplakami, saniranje okolja, selitvena dejavnost, cestni potniški promet, podjetniško in poslovno svetovanje, vzdrževanje objektov in hišniška dejavnost, pa prevajanje ter obratovanje športnih in kulturnih objektov. Balažekov sin je zaposlen na lendavski čistilni napravi, katere soustanoviteljica je občina Lendava. Župan to potrdi, a pravi, da je majhen delež razlog, da nimajo vpliva: »Ta ji ne omogoča pomembnejšega odločanja, še manj pa vpliva na vodenje, kadrovanje in poslovne odločitve.« Vobče pa meni: »Namigovanja o nepotizmu so neutemeljena in krivična do mojih ožjih sorodnikov.«

Županova hči (Hozjanova žena) je Tina Hozjan, ravnateljica zavoda Vrtci Lendava. Župan pojasni: »Postopki imenovanja so bili transparentni in korektni, v njih nisem sodeloval ali nanje vplival.« Skoraj gotovo pa ima ravnateljica v županu hvaležnega sogovornika, saj jima je skupaj uspelo energetsko obnoviti stari objekt vrtca ter zgraditi novega, kar je občino stalo poltretji milijon evrov, dobro tretjino so počrpali iz evropskih sredstev. 
Za gradnjo stolpa so porabili okoli 1,7 milijona evrov, Evropa je primaknila milijonček. Evropa je denarnica svojih narodov in župan Balažek se tega zaveda, zato je pohitel in Lendavo predstavil kot kandidatko za evropsko prestolnico kulture leta 2025, kar je javnost slišala tik pred odprtjem razstave del Joana Mirója v petek na lendavskem gradu. Tam je bila navzoča tudi kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. No, župan bo s kandidaturo potreboval več sreče, kot je je imela ministrica, ki jo zdaj odstavlja premier.

Petnajst prijav, kršitve nobene!

»Komisija za preprečevanje korupcije je v letih 2005–2015 prejela in obravnavala več kot 15 prijav v zvezi z domnevno spornim ravnanjem župana Občine Lendava, vendar v nobenem primeru ni ugotovila kršitev določb zakona o Integriteti in preprečevanju korupcije,« poroča Nina Marolt iz službe za odnose z javnostmi pri KPK. Prijave so se večinoma nanašale na sum klientelizma, točneje zaposlovanja družinskih članov in prijateljev, pa domnevne zlorabe položaja pri prodaji zemljišč v industrijski coni v letih 2004–2005, na kršitve zakona o javnem naročanju pri obnovi oziroma izgradnji Športnega parka – stadiona v letih 2005–2006, na domnevno uničenje kulturne dediščine nacionalnega pomena ter prejemanje podkupnine. A kršitev protikorupcijska komisija ni ugotovila. »Trenutno komisija ne obravnava nobene nove prijave zoper župana,« povzemajo na KPK.

Balažekovina, kot nekateri imenujejo Lendavo, vidi nadaljevanje županove uspešne zgodbe zunaj občinskih meja. Po lendavskih kuloarjih namreč kroži zgodba, da si je Balažek že izposloval imenovanje za veleposlanika na Madžarskem, a sam pravi: »O drugih kariernih možnostih v času mandata ne razmišljam.« Glede na izrazito dvojezičnost občine najbrž ne bi bil najslabši možni kandidat; večje vprašanje je, kako bi si družinska falanga lahko izborila dobre službe za našo vzhodno mejo. Nemara pa so tudi na sedanjih pozicijah lahko zadovoljni z uspehom Balažekovega rodu.

Deli s prijatelji