SKUPNI LOV

Županov novoletni lov usoden za tri ozimce

Objavljeno 12. januar 2014 19.05 | Posodobljeno 12. januar 2014 19.06 | Piše: Darko Naraglav

Množični pogon na divje prašiče v žalski občini je slovenska posebnost.

Na znak roga so lovci stopili v postroj in odšli na lov. Foto: Darko Naraglav

Lovci iz žalske občine prvo januarsko soboto nadvse težko pričakujejo. Letos so že trinajstič organizirali skupni lov zelenih bratovščin društev Gozdnik Griže in Žalec. Ker je pokrovitelj občina z županom na čelu, mu pravijo tudi županov lov.

Deset let so lovili pernato in nizko divjad v okolici Savinje, pred tremi leti, ko se je začel mandat župana Janka Kosa, pa so se odločili za klasični lov na divje prašiče in lisice v hribovitejšem delu lovišč obeh lovskih družin. Letos so Grižani za druženje izbrali izletniško kmetijo Kotarjevih pod Homom in Kamnikom. Prav hrib, kjer se zadržujejo tudi gamsi, so tokrat določili za lovni revir.

Dogodka se je udeležilo okrog 40 članov obeh družin in nekaj gostov z županom Kosom na čelu. Vodja je bil Rajko Štopfer, srečo z uplenitvijo divjih prašičev ozimcev (enoletni mladič zadnjega legla) pa so imeli Alojz Podpečan (LD Žalec) ter Bojan Drobne, Marjan Burjan in Andrej Dervenšek (LD Gozdnik Griže), s tem da sta zadnja dva zadela isto žival.

Na leto 9000 
divjih prašičev

Zbrane sta po uspešnem lovu nagovorila župan in predsednik Savinjsko-Kozjanske zveze lovskih družin Celje Avgust Reberšak, ki je med drugim povedal: »Mislim, da je takšno druženje takoj po novem letu edinstveno v naši zvezi in morda tudi v vsej Sloveniji. Lovci smo neposredno povezani z naravo in njenim varstvom, ohranjanje divjadi in ravnotežja ekosistema spadata med naše poglavitne naloge. V Sloveniji uplenimo okrog 9000 divjih prašičev na leto. Lahko si predstavljamo, kaj bi se zgodilo, če denimo tri leta ne bi ustrelili nobenega. Najbrž bi o solati in drugi zelenjavi na neograjenih vrtovih lahko le sanjali, saj bi jih imeli že na domačem pragu.«

Po tradiciji so se poklonili uplenjeni divjadi in boginji lova Diani, nato pa je sledil družabni del, kjer je Alojz Salobir uspešno prestal krst, župan Kos pa je prejel kipec lovca v zahvalo, ker nadaljuje tradicijo novoletnega lova. Druženje so z glasbo polepšali Savinjski rogisti, gostitelji Kotarjevi pa so poskrbeli, da ni bil nihče lačen ali žejen. 

Deli s prijatelji