ČE NE, BODO PROTESTIRALI

Župani v boj proti ureditvi nujne medicinske pomoči

Objavljeno 17. junij 2015 19.02 | Posodobljeno 17. junij 2015 19.04 | Piše: STA, A. K.

Župani in direktorji zdravstvenih domov so se odločili oblikovati skupino, ki se bo borila proti uveljavitvi pravilnika nujne medicinske pomoči.

KAMNIK – Župani in direktorji zdravstvenih domov so se v Kamniku na posvetu o reorganizaciji nujne medicinske pomoči odločili, da bodo prek združenja zdravstvenih zavodov in občin skušali oblikovati skupino, ki se bo borila proti uveljavitvi pripravljenega pravilnika nujne medicinske pomoči, poroča TV Slovenija.

Zbralo se je 20 županov iz vse Slovenije, ki so opozorili, da se bodo zdravstveni standardi z novim pravilnikom poslabšali. Izpostavili so ignoranco ministrstva za zdravje na njihove pripombe. Posveta se je udeležil tudi ustavni pravnik Andraž Teršek. Po njegovih besedah po posvetovanju z zdravstveno stroko ni dvoma, da bo šlo za znižanje standardov. Takšen pravilnik je tudi pravno nesprejemljiv, vendar pa ga bo po njegovih izkušnjah pravno težko izpodbijati.

Svetuje proteste

Teršek skoraj ne verjame, da bi občine uspele z ustavno presojo. Glede na to svetuje stopnjevanje političnega pritiska, če pa ne bo šlo drugače, tudi proteste ali civilno nepokorščino. Župani so znova opozorili na že znane argumente proti, denimo na odzivne čase na podeželju, ki se bodo po njihovem mnenju podaljšali, in na odsotnost zdravnika.

Dežurne, ki ne bode odprte ves čas

Po predlogu pravilnika bo nujno medicinsko pomoč neprekinjeno izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov. Na terenu bodo na voljo nujna reševalna vozila in reanimobili. Prav tako osnutek pravilnika predvideva mrežo dežurnih ambulant v manjših zdravstvenih domovih, ki pa ne bodo odprte ves čas.

Nova organizacija nujne medicinske pomoči bo predvidoma v celoti začela delovati v začetku leta 2019.

Deli s prijatelji