OČE NK ZAVRČ

Župana so dali v umetno komo

Objavljeno 12. julij 2016 11.17 | Posodobljeno 12. julij 2016 11.25 | Piše: Aleš Andlovič

Prvi mož Zavrča in nogometnega kluba bije bitko življenja.

Preiskovali naj bi podjetje RM Vuk Holding Mirana Vuka.

ZAVRČ, PTUJ – »Nogomet v Zavrču je umrl. In v meni,« so bile znane besede Mirana Vuka, lastnika vaškega nogometnega velikana Zavrča, ko je bil jezen na sodnike in vodstvo Nogometne zveze Slovenije. A nad majhen kraj na hrvaški meji so se v soboto zgrnili še dodatni težki in temni oblaki. Tema pogovorov številka ena je zdravstveno stanje velikega moža, 54-letnega Mirana Vuka. Župan tamkajšnje občine, nekoč eden od najbogatejših Slovencev in lastnik nogometnega kluba, je od sobote v bolnišnici. Na občini in v klubu so se zavili v molk, a nam je kljub vsemu uspelo izvedeti nekaj podrobnosti.

Mirana Vuka so v bolnišnico pripeljali v soboto zgodaj zjutraj. Ponoči je domačim tožil zaradi slabega počutja, kaj natančno se je v zgodnjih urah dogajalo v domu Mirana Vuka, ni znano, znane so le posledice. Reševalci so ga nezavestnega pripeljali v bolnišnico, iz zanesljivih virov blizu podjetniku in nogometnemu zanesenjaku smo izvedeli, da so ga zdravniki takoj po sprejetju dali v umetno komo. Prve informacije kažejo, da naj bi ga prizadela možganska kap.

Izvedeli smo, da je bilo Vukovo zdravstveno stanje v minulih dneh povsem normalno. Tako naj bi se sredi tedna mudil v Avstriji, kjer si je ogledal nogometno tekmo. Razen nekaj znanih težav z zdravjem, med drugim je imel hudo sladkorno bolezen, posebnosti ni bilo. Še v petek zvečer je dolgo v noč postavljal igralsko ogrodje svojega nogometnega kluba, ki mu je bil predan z dušo in telesom.

Kot so nam pojasnili, se je Vuk v petek zvečer še nekaj minut pred 23. uro z enim od menedžerjev pogajal glede prestopa nekega obrambnega igralca. Degradacija oziroma prisilna selitev Zavrča v drugo slovensko nogometno ligo zaradi odvzema tekmovalne licence (po banalni in administrativni napaki) za nastop med elito ga je hudo prizadela. A ni se nameraval predati, zadal si je, da bo na vse pretege svojega otroka – kot je imenoval nogometni projekt v haloški vasici – popeljal nazaj med prvoligaše.

Zdaj ga čaka druga bitka. Najtežja in najpomembnejša. Miran Vuk, ki bo imel prihodnjo sredo rojstni dan, jo bije na intenzivnem oddelku ptujske bolnišnice. 

Od zanesenjaka do bogataša

Tudi tisti, ki jim igra z okroglim usnjem ni najbolj blizu, poznajo Mirana Vuka. Haloški šerif, kot ga kličejo mnogi, je znan po tem, da je brez dlake na jeziku. Zaslovel ni samo po nogometni pravljici, ki jo je spisal sredi obubožanih Haloz, ampak tudi po direktnih izjavah. »Nabijem davčno upravo in policijo. To so barabe, ki si izmišljujejo, lažejo, kradejo, to so največji lopovi v naši državi,« je eden od njegovih najbolj znanih stavkov, ki ga je izjavil, potem ko so ga ovadili, ker naj bi s svojimi družinskimi člani od leta 2003 pa vse do 2008 na bankah po Evropi dvignil za približno 43 milijonov evrov. Da je imel denarja dovolj, je potrdila tudi ocena revije Menedžer, saj je bil še 2013 z 29,3 milijona evrov premoženja uvrščen na 21. mesto najbogatejših Slovencev. Njegova slavna zgodba se je pred dvema letoma končala z osebnim stečajem.

Zelo glasen je bil tudi med lanskoletno begunsko krizo, potem ko je v bližini njegovega nogometnega stadiona v Zavrču državno mejo nedovoljeno prestopilo približno tisoč beguncev. Najprej je bilo mišljeno, da jih bodo nastanili v nastanitvenih centrih, kjer bodo proste kapacitete, a ta ogromna skupina je nato prespala kar na završkem stadionu, kjer je povzročila pravo razdejanje v obliki odpadkov, fizičnih izločkov in raznih odvrženih stvari. Svinjarijo za begunci so morali spirati celo gasilci, Miran Vuk pa je bil neizprosen: »To niso begunci. Begunci so bili tisti, ki so prišli iz Bosne, ki so bili hvaležni za vsako stvar. To pa so divje horde, ki si vzamejo pravico uničevati, umazati. Vse je uničeno. Tam, kjer so stali, tam so scali. Kjer so ležali, tam so srali.« 

 

Deli s prijatelji