ZEMLJIŠČA

Župan Zanoškar je poceni kupil, da bi drago prodal

Objavljeno 14. december 2011 12.16 | Posodobljeno 14. december 2011 12.16 | Piše: T. L./STA
Ključne besede: Matjaž Zanoškar

Po spremembi namembnosti je kmetijsko zemljišče postalo zazidljivo.

Matjaž Zanoškar meni, da bo na jutrišnji seji vroče.

LJUBLJANA – Slovenjgraški župan in skorajšnji poslanec Matjaž Zanoškar ter direktorica občinske uprave Lidija Požgan sta kupila parcele v območju termalnega kompleksa, ki naj bi ga gradila občina, s spremembami namembnosti pa je njihova vrednost poskočila v nebo, poroča Večer. Zanoškar trdi, da jih je kupil pred tem, a lastništvo je svetnikom prikrival.

Občina bo gradila termalni kompleks

Zanoškar, ki je bil sicer na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca Pozitivne Slovenije, je tako lastnik 2600 kvadratnih metrov velike parcele, ob kateri naj bi občina zgradila termalni kompleks, kot župan pa bo imel še naprej pregled nad izvajanjem projekta, zaradi katerega bo cena njegovih nepremičnin še dodatno poskočila, piše Večer.

Glavni del term naj bi po poročanju časnika stal na zemlji, ki je v lasti domačina Vinka Škodnika. Ta se ukvarja s kmetovanjem. Leta 2008 je bila njegova zemlja razdeljena na štiri dele, vsi pa sestavljajo lokacijo novega občinskega projekta. En del je ostal v lasti Škodnikovih, največjega je kupila občina, druga dva pa sta kupila Zanoškar in Požganova, so zapisali.

Zanoškar se je kot formalni lastnik zemljišča vpisal aprila letos, Požganova in njen mož pa tri mesece pozneje. Jedro term in hoteli naj bi stali na parceli, ki jo je kupila občina, vendar so tudi sosednja zemljišča del zaključenega prostora, navaja časnik.

Iz kmetijskega nastalo zazidljivo zemljišče

Iz odloka o spremembi prostorskega načrta, ki ga je občina Slovenj Gradec sprejela konec oktobra 2009, je po navedbah Večera razvidno, da naj bi se »v gozdu nad hotelskim kompleksom« – torej v smeri županovega zemljišča – gradilo apartmajsko naselje, ki »predstavlja nadaljevanje nastanitvenega programa«.

Kvadratni meter z 8 evrov na 30

Po spremembi namembnosti zemljišča iz kmetijskega v zazidljivo pa bi bilo za kvadratni meter treba odšteti okoli 30 evrov. Zanoškar bi lahko tako po navedbah časnika za svojo nepremičnino iztržil okoli 78.000 evrov. Ko se je zemlja kupovala, je bilo to še kmetijsko zemljišče in Zanoškar je takrat trdil, da je občina zanjo odštela pošteno ceno, saj je plačala osem evrov za kvadratni meter, po besedah Zanoškarja pa je bila vredna manj kot evro.

Pravi, da ni špekuliral

Vendar je župan za časnik zatrdil, da v posel ni vstopil s špekulativnimi nameni in da je parcele kupil šele po tem, ko so že postale zazidljive. Na vprašanje, kdaj točno se je s Škodnikom začel pogovarjati o prodaji in koliko časa je minilo od sklenitve kupčije do njene pravnomočnosti v zemljiški knjigi, pa je odgovoril, da se datuma ne spomni.

V čigavi lasti je lokacija načrtovanega kompleksa oziroma parcele okoli nje, pa župan in direktorica občinske uprave občinskemu svetu kljub mnogim pozivom do danes nista pojasnila. Kot pravi občinski svetnik SD Jurij Šumečnik, ga je zanimalo, kdo so lastniki zemljišč, zato je od župana večkrat zahteval poročilo, a ga ni dobil, piše Večer. Zanoškar pa po njihovih navedbah odgovarja, da ni dolžan nikomur pojasnjevati, kaj počne s svojim denarjem.

 

Deli s prijatelji