DVIGNILI SO OBRVI

Župan vzel (ne)plačani dopust in šel v resničnostni šov

Objavljeno 14. avgust 2016 11.45 | Posodobljeno 14. avgust 2016 11.45 | Piše: A. L.

Kot župan mesečno zasluži okoli 1900 evrov neto, ponudbe za voditelja resničnostnega šova Survivor pa ni zavrnil.

Puščavski lisjak je bil žejen

LOG - DRAGOMER – Pred dnevi je v javnosti odjeknila vest, da bo Miran Stanovnik, ki ga mnogi poznajo iz vzdržljivostih avto-moto podvigov in pod vzdevkom Puščavski lisjak, voditelj resničnostnega šova Survivor. Tisti, ki vedo, da je (profesionalni) župan občine Log - Dragomer (mandat se mu izteče leta 2018), so ob tej novici privzdignili obrvi. Sprašujejo se, kako je lahko polnozaposleni župan hkrati še voditelj oddaje, ki se snema tisoče kilometrov stran na Filipinih. Stanovnik, ki mu kot županu vsak mesec na račun kapne 1900 evrov neto, nam je pojasnil, kako so to izpeljali.

Plačani in neplačani dopust

Zaradi snemanja resničnostnega šova je bil odsoten približno mesec in pol, pri tem pa je kombiniral plačani in neplačani dopust, ki mu ga je odobril občinski svet. Stanovnik nam je natančno specificiral dopust, ki je bil razdeljen takole:

– 7 dni izrednega plačanega dopusta,
– 11 dni rednega lanskega dopusta,
– 4 dni rednega dopusta za letos,
– 12 dni neplačanega dopusta.

Skupaj je torej imel 34 dni dopusta, značilnost neplačanega pa je, da mu delodajalec plačuje zgolj prispevke, medtem pa zaposleni plače na svoj račun ne prejema. »Dopust je zato, da se ga izkoristi,« dodaja župan, ki se je še pred odsotnostjo s podžupanom, z direktorjem občinske uprave, s sodelavci in tudi tistimi, ki na volitvah niso bili na njegovi strani, pogovoril. »Dobro sem pogledal, kaj projekt prinaša, da je lahko plus za občino. Večina občin investira v svojo prepoznavnost proračunska sredstva, jaz pa sem pač v to investiral svoj dopust in znanje, ki sem ga pridobil v preteklosti, ko še nisem zasedal tega delovnega mesta,« je dodal.

Vsak dan tri ure interneta

Ne glede na dejstvo, da je v času, ko je bival na Filipinih, koristil dopust, je bil vsak dan dosegljiv prek elektronske pošte in interneta – to je zahteval od ustvarjalcev resničnostnega šova (najmanj tri ure dostopa do spleta na dan).

»Vsak dan sem vstal okoli 3., 4. ure, da smo posneli, kar je bilo treba, okrog 14. ure pa sem se vrnil, pregledal e-pošto ter poslal odgovore in pripombe. Po slovenskem času (šest ur so pred slovenskim časom, op. p.) je to pomenilo, da so naši ravno prihajali v službo, tako da so vse že imeli pripravljeno. Potem so sledile aktivnosti, ki jih je določal delovnik,« nam je zaupal. Na daljavo je sodeloval tudi pri pripravi točk dnevnega reda sej občinskega sveta (ko se je ena končala, je odšel na Filipine, od tam pa se je vrnil na naslednjo sejo), na Filipinih pa se je posvetil zgolj svojemu delu, saj družine ni bilo z njim. Da je za vse dobro poskrbel, pa priča tudi, tako Stanovnik, da so med njegovo odsotnostjo normalno tekle vse aktivnosti v zvezi z gradnjo nove družinske hiše.

Stanovnik vztraja, da občina mora biti sposobna delovati tudi v času, ko je župan odsoten: »Kaj pa, če bi si župan zlomil nogo?«

Deli s prijatelji