POGOJNA KAZEN

Župan sklenil pogodbo kar s svojim podjetjem

Objavljeno 25. maj 2015 12.14 | Posodobljeno 24. maj 2015 21.59 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Žužemberški župan Franc Škufca po mnenju sodišča zlorabil položaj.

Franc Škufca je s sodišča prvič odkorakal kot obsojenec. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Če bo obveljala sodba novomeškega okrožnega sodišča, bo župan občine Žužemberk Franc Škufca po trebanjskem županu Alojziju Kastelicu že drugi dolenjski župan, ki bo obsojen. Sodba v imenu ljudstva pravi, da je kriv očitkov o zlorabi uradnega položaja in uradnih pravic, obsojen pa je na pogojno kazen eno leto zapora s preizkusno dobo petih let.

Škufca, ki občino Žužemberk vodi od leta 1998, je gotovo eden največkrat ovadenih županov na Dolenjskem, doslej so se vsi postopki zoper njega končali njemu v prid, zato je bil nad sodbo, ki jo je izrekla sodnica Mojca Hode, vidno presenečen: »Res me je presenetila takšna odločitev, je pa sodišče zavzelo preveč enostransko stališče. Upam, da nam s pritožbo uspe, sicer pa za vsemi ovadbami zoper mene stojijo opozicija ter bivši zaposleni in nesojeni kandidat za župana Dare Pucelj

V tem postopku so bili sporni prevozi otrok v občini Žužemberk od januarja 2000 do novembra 2004. Škufca, ki je bil tedaj tako župan kot direktor podjetja FS, za prevoz otrok v šolo ni izvedel javnega naročila, ki bi ga moral, temveč se je z Bredo Oklešen, ki je bila takrat ravnateljica OŠ Dragotina Ketteja, ustno dogovoril, da podjetje opravlja prevoze otrok iz Žužemberka v Novo mesto in nazaj, za kar sta januarja in novembra 2000 sklenila pogodbo. Nato naj bi Škufca kot župan odredil plačilo računov za prevoz otrok, ki jih je šola izstavljala občini Žužemberk, denar pa je šola potem nakazala podjetju FS, s čimer sta, kot je ugotovilo sodišče, podjetju pridobila v škodo proračuna občine tedanjih dobrih 17,5 milijona tolarjev oziroma 73.268 evrov protipravne premoženjske koristi.

V novembru 2004 pa naj bi Škufca naročil tedanjemu svetovalcu za družbene dejavnosti v občinski upravi Daretu Puclju izdelati tripartitni pogodbi o prevozu otrok med občino, podjetjem FS in šolo oziroma Centrom Dolfke Boštjančič, obe z datumom leta 2000, torej za nazaj, s čimer naj bi nameraval prikriti nezakonitost porabe proračunskih sredstev. Obe pogodbi je Škufca po obtožnici podpisal v imenu občine in Slavko Struna kot pomočnik direktorja v imenu podjetja, Pucelj, ki jih je sestavil, pa ju je v podpis poslal tako direktorju centra kot novi ravnateljici OŠ Dragotina Ketteja, česar pa ta ni naredila. Sprva je bila obtožnica spisana proti štirim. Bredo Oklešen in Franca Škufco je obtožnica bremenila kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, Škufco pa tako kot Slavka Struno in Dareta Puclja še ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Na predobravnavnem naroku je očitke iz obtožbe priznala le Oklešnova in sprejela kazen 10 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, obtožba zoper Puclja in Struno pa je zastarala.

Ni poznal zakonodaje

Kot je na sodišču povedal Škufca, ni poznal zakona o javnih naročilih, bi ga pa moral po njegovem mnenju na nepravilnosti opozoriti Dare Pucelj, ki je bil na občini svetovalec za družbene dejavnosti. Dodal je, da je občina dolžna plačevati prevoze otrok, in ko je otroke prevažalo podjetje FS, je bil kilometer vreden 0,34 evra, po razpisu leta 2004, ko je prevoze prevzelo Milojevičevo podjetje, pa 0,55 evra, tako da s tem občini, kot je zatrdil, zagotovo ni bila povzročena nobena škoda.

Na obsodilno sodbo se bosta Škufca in njegov odvetnik Borut Škerlj pritožila. »Sodba, izdana za dogajanje pred 15 leti, pomeni za obrambo presenečenje. Takratnega dogajanja ni mogoče ocenjevati z današnjimi očmi in današnjim znanjem ter vedenjem. Leta 2000 je OŠ Dragotina Ketteja v Novem mestu na zahtevo staršev za izvajanje prevozov otrok v šolo iskala prevoznika. Po izvedenem postopku je izbrala družbo FS, d. o. o. Prevozi so bili cenejši kot prevozi v naslednjih letih, ko je vožnje izvajal drugi prevoznik, izbran na občini. Obramba zato ne prepoznava znakov kaznivega dejanja in protipravnosti. Kdo ima prav, bo povedalo Višje sodišče v Ljubljani,« je sodbo komentiral odvetnik Škerlj.

Deli s prijatelji