GROŽNJE

Župan res obljubil 
Ivanu krvav konec?

Objavljeno 11. avgust 2014 09.42 | Posodobljeno 11. avgust 2014 09.42 | Piše: Primož Škerl

Ivan Očko zaradi ceste pri hiši v sporu s trboveljskim županom.

TRBOVLJE – Spor med trboveljskim županom Vilijem Trevnom in občanom Ivanom Očkom se nadaljuje. Po objavi članka v Novicah prejšnji mesec naj bi si Očko nakopal še več težav. Tako naj bi mu znova anonimno grozili, izvedel je tudi, da mu je župan menda obljubil krvav konec. Očko pravi, da so ga letos zaradi spora z občino že fizično napadli in ga ranili, zato grožnje jemlje resno. Spomnimo, da je Očko prišel navzkriž z občinsko oblastjo pred približno štirimi leti, ko nova občinska garnitura ni izpolnila obljub predhodnikov in poskrbela za sanacijo ceste, ki pelje mimo njegove hiše na Ojstrem nad Trbovljami. Povezavo sicer domačini uporabljajo za bližnjico do Hrastnika. Prvi vrhunec se je zgodil prejšnji mesec, ko naj bi Treven, ko je Očko prišel na občino povprašat, kako in kaj je z njegovo cesto, temu zagrozil, da ga bo na gobec. Očko je županu takrat tudi očital, da je ob devetih zjutraj že zaudarjal po alkoholu. Prvi trboveljski mož je to zanikal in dodal, da je ravno prispel s koordinacije na osnovni šoli, tam pa ne popivajo. Občan naj bi se, tako pravijo v tajništvu občine, pri njih (večkrat) nedostojno vedel, kričal in mahal z berglami. Julijski primer se je končal s prijavo na policijo, a ta ni našla razlogov za ukrepanje.

»Tekla bo kri«

»Dokler se nisem priselil na Ojstro, nisem vedel nič. Voda nekje teče s hriba, niti drenaža ni pomagala. Pred leti sem zadel na lotu in približno 70 tisočakov je dobila tudi občina, prejšnji župan Bogdan Barovič mi je obljubil ureditev ceste, ki bi jo sicer lahko tudi zaprl, a ne želim škodovati sosedom. Pri Trevnu sem naletel na gluha ušesa. Niti komisije, ki bi si ogledala stanje, niso poslali.« Očko je bil tisti hip, ko so mu med nakupovanjem na trboveljski tržnici znanci namignili, naj se pazi, saj da ga menda nameravajo pospraviti, zelo zgrožen. Kar stisnilo pa ga je, ko je od kolegov, ki zahajajo v isti gostinski lokal kot župan, izvedel, da naj bi Treven dejal, da Očko avgusta ne bo preživel in da bo tekla kri. Baje zato, ker je bil župan zavoljo občanovega ravnanja zelo prizadet. Še bolj se je začudil, ko mu je rajonski policist navrgel, češ, kaj pa mu je bilo treba svojo zgodbo dajati v časopis, še preden je policija sploh kar koli ugotovila in objavila.

Ne vidi več poti naprej

»Grožnje jemljem zelo resno, prejemal sem tudi grozilne klice z neznane številke... Aprila sta me med obrezovanjem drevja pred mojo hišo napadla neznanca v kapucah, z ostrim predmetom sta me poškodovala po nogi. Prijavil sem policiji, a zgodilo se ni nič. Drži pa, da rajonski policist zdaj pogosteje hodi po našem koncu,« pojasni Očko, ki se ga občasno lotevajo epileptični napadi. Za kakšne ukrepe se bo odločil, saj se očitno počuti zelo ogroženega? »Ne vem, komu naj še prijavim svoj primer. Pogovoril sem se tudi z zdravnico in nevrologom. Ta mi je dejal, da gre za resno zadevo, ki jo je treba urediti. Svetoval je, naj prijavim v Ljubljano, če pri trboveljski policiji ne zaleže. Moja odvetnica je pisala županu in predlagala sestanek, a ni dobila odgovora.« Očko je že toliko obupan, da brez dlake na jeziku pove, da ne vidi več poti, če se bodo grožnje nadaljevale ali stopnjevale. »Zaužil bom dve tableti za živce namesto predpisane ene, pa bo konec z menoj. Ne prenesem, da mi toliko lažejo in tako grdo ravnajo z menoj. Očitajo mi, da se derem, toda jaz vselej tako govorim in krilim z rokami,« poskuša pojasniti svojo gestikulacijo, ki si jo pristojni na občini najbrž napak tolmačijo, potrdila nevrologa, ki mu je odsvetoval vznemirjanje, pa niso hoteli pogledati.

Župan zavrača očitke in pravi, da gre za laž

Trboveljski župan Vili Treven je Očkove očitke o grožnjah, ki izvirajo iz gostilniških govoric, označil za laž in dejal, da je pravzaprav občan grozil njemu. »Nikomur nisem storil nič slabega, dobrega pa že veliko. Oče me je učil, da kadar ne morem pomagati, naj ne škodujem. V življenju se še nisem stepel, sem diplomiran pravnik pri 62 letih, ne zahajam v lokale, kjer se zadržuje Očko, se pa zavedam, da smo javni funkcionarji vselej na udaru.« Župan, ki smo ga sicer ujeli na dopustu, dodaja, da je Očku želel pomagati, vendar ta ni imel pravega pristopa. Ko je občinska komisija pozneje prišla na ogled, ni bilo nikogar doma. Predvideva, da je Očko najbrž storil napako ob nakupu parcele, ko ni preveril geološkega stanja. Voda se tako nabira in brizga na površino, kar bo moral sanirati sam, kajti gre za njegovo lastnino, razen če bi se izkazalo, da gre za veliko stopnjo ogroženosti ljudi in premoženja.

Deli s prijatelji