BARVNI TERORIZEM

Župan prepovedal
 kričeče barve fasad

Objavljeno 14. december 2011 09.00 | Posodobljeno 14. december 2011 17.59 | Piše: Mihael Korsika

Hiše v Žirovnici bodo lahko samo nežnih pastelnih barv.

Da gre za mavrični terorizem, je prepričan arhitekt Klemen Rodman. (Foto: Črt Majcen)

ŽIROVNICA – Po vsej državi, zlasti pa na podeželju, so v zadnjih letih zrasle hiše, ki poglede mimoidočih privabljajo s kričečimi vijoličastimi, zelenimi, modrimi in drugimi, skoraj fluorescenčnimi barvami fasad. V Žirovnici so se zato nedavno kot druga slovenska občina, to je za Domžalami, odločili, da prepovejo uporabo kričečih barv na novogradnjah in prenovah hiš. »Uporaba kričečih barv je tudi v nasprotju z gradbenimi dovoljenji,« je povedal župan Leopold Pogačar. V stara vaška jedra po njegovi oceni ne spadajo vijoličaste, modre in druge živahne barve hiš.

Mavrični terorizem

V vaseh pod Stolom je vedno več takih hiš, čemur arhitekt, oblikovalec in domačin Klemen Rodman ostro nasprotuje. »Gre za pravcati mavrični terorizem. To je psihološka motnja, ki se preslikava v okolje,« je prepričan. Ljudje so po njegovem mnenju v svoji svobodi popolnoma podivjali, zato pretiravajo z nasilnimi, kričečimi odtenki fasad. Zadeva je že tako neobvladljiva, da bi morali to zakonsko urediti na ravni države, je prepričan Rodman.

Ker nas je zanimalo, kaj ljudi vodi v izbiro precej nenaravnih odtenkov barv, smo obiskali nekaj tovrstnih hiš v občini. Ni jih bilo težko najti, saj so že od daleč zelo dobro vidne.
 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC:  »Moja bo taka ostala, pa če se župan postavi na glavo,« je najprej pokomentiral županovo odločitev.

Deli s prijatelji