ZLORABA POLOŽAJA

Župan od občana vreden 13-krat več

Objavljeno 08. september 2015 11.11 | Posodobljeno 07. september 2015 21.39 | Piše: Aleš Andlovič

Ovadili župana občine Videm pri Ptuju Friderika Bračiča in 16 njegovih pajdašev.

Kriminalisti menijo, da je videmski župan Friderik Bračič protipravno pobasal 26.497 evrov.

VIDEM PRI PTUJU – Na kar smo v Novicah opozarjali že konec lanskega leta, so včeraj potrdili tudi mariborski policisti: pri podeljevanju denarja, ki ga je haloški občini Videm pri Ptuju vrnila država za vlaganja v telekomunikacijsko omrežje, so se dogajale, milo rečeno, svinjarije. 
»Kriminalisti so avgusta končali zbiranje obvestil o kaznivih dejanjih zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sostorilstva ter pomoči pri tem kaznivem dejanju. Na okrožno državno tožilstvo na Ptuju, ki je usmerjalo predkazenski postopek, so podali kazensko ovadbo zoper 17 fizičnih oseb,« je povedal Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Zatem je predstavnik za odnose z javnostmi na mariborski policiji dodal še, da so si osumljeni v letih 2007 in 2008 protipravno izplačevali previsoka ali neupravičena sredstva in v žep pospravili najmanj 266.000 evrov. Na zgodbo je prva postala pozorna Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pregledala dokumentacijo in ugotovila, da so se v občini posameznikom izplačevali astronomsko visoki zneski za povračilo za vlaganja v telekomunikacijsko omrežje. Ti zneski so bili nadpovprečno visoki predvsem pri županu občine Videm Frideriku Bračiču in štirih članih komisije, ki je obravnavala vloge: Darinki Ratajc, Darinki Jagarinec, Ivanu Perneku in Stanku Simončiču.

Telefonsko mrežo je v 80. in 90. letih minulega stoletja v občini Videm pri Ptuju gradilo 530 naročnikov. Občina Videm pri Ptuju je od Slovenske odškodninske družbe za vračanje dobila dober poldrugi milijon evrov in to vsoto razdelila na 760 enot po 2038,25 evra. Kar 500 upravičencem je potem posebna občinska komisija, ki so jo sestavljali Ratajčeva, Jagarinčeva, Pernek in Simončič, vrnila po nekaj evrov več kot dva tisočaka. Naslednjih 22 upravičencev je dobilo dvakratno vrednost, trije trikratno, štirje pa za šestkrat več kot navadni državljani. Na vrhu ledene gore pa sedita župan Friderik Bračič in zdaj že nekdanja direktorica občinske uprave Darinka Ratajc. Županovo delo so ovrednotili kar 13-krat dražje kot delo drugih občanov in prvi mož občine je protipravno pospravil, kot menijo kriminalisti, kar 26.497 evrov.

Uničili dokumentacijo

Sumljivo visoka vračila za vlaganja v telekomunikacijsko omrežje je preiskovala protikorupcijska komisija. Poleg župana so vpleteni še štirje člani komisije, ki naj bi skrbela za zakonito in pošteno vračanje vloženega denarja: Darinka Ratajc (takratna direktorica občinske uprave), Darinka Jagarinec (računovodkinja), Stanko Simonič (takratni občinski svetnik) in Ivan Pernek kot predsednik komisije (v času gradnje telefonske mreže je bil tajnik Krajevne skupnosti Videm). Ratajčeva je kot vračilo prejela 14.267,75 evra, preostali trije člani komisije pa med 12.229 in 14.267 evri.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je peterica v svojo kriminalno združbo zvabila tudi druge. Nekdanja direktorica občinske uprave Darinka Ratajc si sredstev namreč ni dala nakazati na svoj transakcijski račun, ampak je za nakazilo uporabila račun bližnjih družinskih članov. »Osumljeni so navajali tudi nekatere že pokojne upravičence, nato pa so si iz transakcijskih računov teh oseb s pomočjo pomočnikov in preostalih sostorilcev denarna sredstva, tudi s pomočjo ponarejanja listin, protipravno prilastili,« je še pojasnil Miran Šadl.

Ko pa je KPK na občini Videm hotel pregledati dokumentacijo, na podlagi katere je komisija te vsote posameznikom odobrila in izplačala, je ni bilo nikjer več. Čeprav bi jo na občini morali hraniti najmanj pet let, se je komisija po dveh letih odločila, da bo dokumentacijo uničila, kar je po mnenju KPK kršitev zakonsko predpisanih rokov hrambe. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa do dveh let zapora.

 

Tožbe

Po izbruhu afere so se začeli organizirati tudi občani, ki so med drugim že vložili odškodninske tožbe. Odločeni so, da bodo dobili, kar jim pripada – to je tisto, kar so vložili v gradnjo telefonije v svojem okolju. Kar veliko se jih je konec lanskega leta zbralo v videmskem gostišču Pri treh lipah, kjer so argumentirano dokazovali, da so bili ogoljufani in pokradeni.

 

Deli s prijatelji