POJASNILO

Župan Kidričevega pretepel 10-letnika

Objavljeno 14. avgust 2013 10.45 | Posodobljeno 13. avgust 2013 19.40 | Piše: Mihael Korsika

Anton Leskovar pravi, da je le posredoval v pretepu.

Župan Anton Leskovar je še kot občinski svetnik udaril sosedovega 10-letnika. Foto: Miamedia

KIDRIČEVO  – Civilna iniciativa za ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah in gibanje Za Kidričevo sta na župana Kidričevega Antona Leskovarja naslovila dve zahtevi. »V nasprotnem primeru bomo naredili vse, kar je v naši moči, in takoj začeli zbirati podpise za razpis referenduma za razpustitev občinskega sveta in odpoklic župana,« sta na novinarski konferenci zatrdila vodja gibanja Branko Štrucl in vodja iniciative Leon Pišek. Novinarske konference se je udeležilo več predstavnikov medijev, kar gre najverjetneje pripisati vabilu na konferenco. V njem sta Štrucl in Pišek napovedala, da bosta predstavila »dokument ministrstva za notranje zadeve, ko je bivši občinski svetnik, danes župan občine Kidričevo, fizično napadel mladoletno osebo, jo poškodoval«. Oseba, ki dvigne roko nad mladoletno osebo, si verjetno po mnenju večine ne zasluži, da bi vodila občino.

Policisti napisali kazen

Omenjena sta predstavila dokument policijske postaje Ptuj. Gre za policijski odgovor na zahtevo po posredovanju osebnih podatkov, ki jo je vložila mladoletnikova mati M. Š. Z. Razvidno je, da je petega junija 2007 zvečer poklicala na policijsko postajo in prijavila, da je njenega mladoletnega sina A. Š. »na športnem igrišču v Lovrencu na Dravskem polju fizično napadal Anton Leskovar«. Ta je bil v času incidenta občinski svetnik, medtem ko smo izvedeli, da je bil fant takrat star le deset let.

»Na podlagi prijave in zbranih obvestil so policisti kršitelju Antonu Leskovarju izdali plačilni nalog,« je zapisano v dokumentu policije. Leskovar se je pritožil in izgubil. »Ker je bila zoper izdano odločbo o prekršku PP Ptuj podana zahteva za sodno varstvo, smo celoten spis odstopili v reševanje na okrajno sodišče na Ptuju, kjer pa so v celoti zavrnili zahtevo kršitelja in potrdili odločitev prekrškovnega organa PP Ptuj,« je še zapisano v dokumentu. Iz tega izhaja, da je župan obračunal z desetletnim dečkom, vendar je prvi mož občine Kidričevo predstavil popolnoma nasprotno zgodbo.

Leskovar je bil takrat aktivni član gasilcev, dolga leta je bil tudi predsednik gasilskega društva, in je imel na travnatem igrišču vaje z gasilkami. Na pretep na bližnjem asfaltiranem igrišču so ga po njegovih besedah opozorile prav one. »Opozorile se me: 'Glej, Tona, kaj oni dela, oni ga bo ja ubil.' Eden je ležal na tleh, tale pa ga je brcal v glavo. Z rolerji ga je brcal, no, zdaj ne vem več, ali je imel roler obut ali ga je držal v rokah in tolkel po njem,« pravi Leskovar, ki je odšel do petelinčkov.

»Žena mi je že takrat rekla: 'Tona, ne delaj tega, tožila te bo.' Preprosto nisem mogel gledati, gasilec sem in vedno pomagam ljudem. Vedno se bom vključil, če bom videl, da je kje nepravica,« je pojasnil Leskovar. »Šel sem zraven in ga potegnil stran. Rekel sem jima, naj dasta mir in gresta vsak zase domov. Mali se je obrnil proti meni in začel proti meni pljuvati in brcati. Ta dečko je imel peno na ustih,« se spominja.

Kot zagotavlja, ima tudi priče, ki so bile takrat na igrišču in bi potrdile njegovo zgodbo. »Vprašal sem ga, kaj je narobe z njim. V tistem, ne vem, ali sem ga prijel za uho, se je začel jokati in mi groziti, da bom že videl. Ne bom rekel, vendar verjetno sem ga resnično potegnil za uho,« je priznal župan. Če bi fantu resnično povzročil kakšno poškodbo, je Leskovar prepričan, da bi ga mati M. Š. Z. tožila.

Vzgojni ukrep?

Po njegovih besedah sta se neuradno na njegovo stran postavila tudi policista, ki pa sta ga zaradi zakonodaje morala kaznovati. »Policist je takrat rekel: 'Včasih smo temu rekli vzgojni ukrep, danes pa so otroci tako zaščiteni,'« pravi Leskovar. Ob tem se sprašuje, kaj bi se zgodilo, če ne bi posredoval in bi A. Š. poškodoval drugega fanta. »Takrat pa bi novinarji prišli in spraševali, zakaj nisem posredoval,« je prepričan.

Kaj se je v resnici dogajalo vročega junijskega popoldneva leta 2007, smo želeli povprašati tudi fantovo mater, a se ni odzivala na naše telefonske klice. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj je potem zahtevala uradno pojasnilo dogodkov s športnega igrišča, če pa z mediji ne želi imeti stika.

Nasilno in drzno vedenje

Ptujski policisti so Antona Leskovarja kaznovali zaradi kršenja prvega odstavka šestega člena zakona o varstvu javnega reda in miru, ki govori o nasilnem in drznem vedenju. »Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 60.000 do 120.000 tolarjev.« 

Deli s prijatelji