MILAN KUČAN

»Župan je žrtev svojega sina«

Objavljeno 02. december 2012 11.55 | Posodobljeno 02. december 2012 11.55 | Piše: D. P.

Nekdanji predsednik opozarja na problematično upravljanje države.

Milan Kučan

LJUBLJANA – »Temeljni problem je, da ni stalne odprte komunikacije z oblastjo in ljudstvom. Oblast se je oddaljila,« opozarja današnje oblastnike nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je bil gost oddaje Resnica na TV3.

Opozorilo iz Maribora

Ljudstvo se je uprlo, ker današnjih bremen ne more več prenašati. Začelo se je v Mariboru, kar pa Kučana ni presenetilo: »Mariborski protest je zelo resno opozorilo. Maribor je bil nekoč najbolj propulzivno jugoslovansko industrijsko središče z industrijskim proletariatom.«

Dolgove vrniti

Zadeva se je preselila tudi v Ljubljano, tudi zaradi župana Zoran Jankovića in njegovih sinov. »V Ljubljani je problem preprost – kdor si je denar sposodil, ga mora vrniti. Če se človek odseli v drugo državo, ne pomeni, da dolga ni več. Župan je žrtev svojega sina.«

Krivo je upravljanje države

Kučan je državo vodil v dveh mandatih. »Slovenija je bila nekoč uspešna država. Da je zašla v te težave, je kriva sama. Kriva je politika, krivo je upravljanje te države.« Prepričan je, »da nas bo življenje prisilo v dialog ali – natančneje – tisti, ki imajo legitimacijo, dobljeno na volitvah, bodo morali resno sesti za mizo in začeti dialog«.

Medgeneracijski spopad na obzorju?

Nekdanji predsednik države opozarja tudi na spopad mlajše in starejše generacije. »Imam občutek, da se ne razmišlja dovolj, da obstaja nevarnost medgeneracijskega konflikta. Dostikrat se postavlja fokus na položaj mladih, ki je res povsem nezavidanja vreden, kar je poseben problem. Včasih pa je težišče samo pri starejših in reševanju pokojnin.« Gradnja na tem konfliktu vodi po Kučanovem mnenju v 'pisanje smrtne obsodbe'.

Deli s prijatelji