SLADKI VRH

Župan je spravil gasilce na sodišče

Objavljeno 15. maj 2014 18.05 | Posodobljeno 14. maj 2014 21.17 | Piše: Aleš Andlovič

Župan Šentilja Edvard Čagran prepovedal intervencije gasilcem iz Sladkega Vrha.

SLADKI VRH – Vsaj dokler ne bodo znani izsledki obdukcije trupla 75-letne Matilde Strasser, ki je predvčerajšnjim zjutraj umrla v požaru na svoji kmetiji na Vranjem Vrhu (nedaleč od Sladkega Vrha), ne bo jasno, ali bi se življenje nekdanje direktorice tamkajšnje tovarne Paloma vendarle dalo rešiti ob hitrejšem posredovanju gasilcev. Kot smo že poročali, bi lahko bili najmanj deset minut prej na kraju požara, če sladkogorskim gasilcem ne bi že pred časom prepovedali, da se s svojimi avtomobili udeležijo gašenja goreče hiše. Na problematiko smo v Slovenskih novicah opozarjali že pred dobrimi šestimi meseci, in sicer da tovrstna izločitev lahko za seboj potegne tragedijo. Pa četudi je bila hiša ob prijavi požara že v plamenih, kot to trdi šentiljski župan Edvard Čagran, pa bi morda lahko rešili katerega izmed štirih psov ali kravo, ki so klavrno končali v ognjenih zubljih.

Zvoniti po toči je običajno prepozno. Reševati svojo kožo in upravičevati svoja dejanja, ko so v igri človeška življenja, pa je nekaj drugega. Očividci so nam dejali, da so predvčerajšnjim zjutraj prvi krotilci ognja prispeli na domačijo Matilde Strasser pol ure zatem, ko so na centru za obveščanje dobili klic na pomoč. Povsem razumljivo, saj so po ukinitvi prostovoljnih gasilcev iz Sladkega Vrha najbližji gasilci doma v Velki. Od Sladkega Vrha do Velke pa je z gasilskim tovornjakom kakšnih deset minut vožnje. Pri ognju in reševanju človeških življenj pa so pomembne minute, deset minut je cela večnost.

Prostovoljno gasilsko društvo Paloma Sladki Vrh so minulo leto izključili iz Gasilske zveze Slovenske gorice. Razlogi so banalni in zagotovo ne opravičujejo tega, da se nekomu prepove opravljanje družbenokoristnega dela. Izključitev PGD Paloma je dobro premišljeni načrt predsednika Valentina Pohorca, ki ga je nekdanji predsednik PGD Paloma Sladki Vrh označil za moralno spornega, ker naj bi spolno napadel takrat mladoletno gasilko (njeno izpoved hranimo v uredništvu). Dodatna zamera je nastala, ko je eden izmed članov sladkogorskih gasilcev Gasilsko zvezo Slovenske gorice preimenoval v »gostilniško gasilsko zvezo«. Ker se PGD Paloma za izrečene besede svojih članov ni javno opravičilo, so se odločili, da jih izključijo iz zveze. Svoj lonček je pristavil tudi župan, ki je zatem sladkogorskim gasilcem odvzel pravico do opravljanja javne gasilske službe. Povedano drugače, župan jim je prepovedal, da se odpravijo na intervencijo. In zaradi tega minuli torek, ko je gorelo na Vranjem Vrhu, niso smeli zapeljati iz sicer povsem nove garaže sredi Sladkega Vrha.

S tem pa spora še zdaleč ni konec. »Vložili smo tožbo na mariborsko okrajno sodišče, kjer nas ta petek čaka prvi, poravnavni narok za razveljavitev sklepa Gasilske zveze Slovenske gorice. Nasprotujemo izključitvi, saj zanjo ni bilo utemeljenega razloga,« nam je dejal predsednik PGD Paloma Silvo Fišer. Istočasno pa je priznal, da se v zakulisju dogajajo čudne igrice, ki nimajo zveze z družbenokoristnim delom. Občina z županom Čagranom na čelu je začela hlastati po premoženju sladkogorskih prostovoljnih gasilcev. Tako naj bi na upravni enoti v Pesnici zahtevali izbris PGD Paloma Sladki Vrh iz evidence društev. Vse z namenom, da se polastijo njegovega premoženja, saj bi ob izbrisu premoženje društva pripadalo občini in preostalim prostovoljnim društvom. Še dobro, da so na upravni enoti odločitev o izbrisu odgodili do dokončnih odločitev sodišč.

Za nameček pa je šentiljski župan šel še korak dlje, saj je skupaj s podjetjem Paloma vložil tožbo proti svojim gasilcem, v kateri zahteva vrnitev tovornjaka znamke MAN in kombija. Predrznost brez primere, saj je na primer občina za nakup kombija prispevala 2,4 milijona takratnih tolarjev (deset tisoč evrov), medtem ko je nakup kombija stal štirikrat več. Gonja proti sladkogorskim gasilcem je prerasla meje zdravega razuma, najkrajšo pa na koncu potegnejo prebivalci Sladkega Vrha. 

Deli s prijatelji