V MINUSU

Župan Janković draži odvoz smeti

Objavljeno 21. marec 2013 18.38 | Posodobljeno 21. marec 2013 18.38 | Piše: STA, T. L.

Povprečni mesečni strošek na gospodinjstvo bo po novem za 1,03 evra višji od sedanjega.

Smetarjev ste navajeni, do smetomatov skeptični

LJUBLJANA – Ni prvoaprilska šala: ljubljanska Snaga bo s 1. aprilom spremenila in uskladila obračun ter uveljavila nove cene. Povprečni mesečni strošek na gospodinjstvo bo po novem za 1,03 evra višji od sedanjega, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Snaga je sicer lani ustvarila 2,3 milijona evrov izgube.

Svet ustanoviteljev javnih podjetij je danes potrdil elaborate in predlagane cene storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.

Snaga in LPP z izgubo

Obenem se je seznanil z nerevidiranimi poslovnimi izidi Javnega holdinga Ljubljana in družb v skupini za leto 2012. Javno podjetje Vodovod Kanalizacija je lani ustvarilo dva milijona evrov dobička, Energetika Ljubljana je dosegla skoraj 2,5 milijona evrov dobička, 288.000 evrov dobička pa je ustvarila družba Termoelektrarna-Toplarna Ljubljana (TE-TOL).

Negativni izid pa beležita javni podjetji Snaga in Ljubljanski potniški promet (LPP). Snaga je lani ustvarila izgubo v višini 2,3 milijona evrov, LPP pa v višini 2,7 milijona evrov.

Javni holding Ljubljana, v okviru katerega delujejo Energetika Ljubljana, Vodovod Kanalizacija, LPP in Snaga, je imel tako lani dobiček v višini nekaj manj kot 500.000 evrov, na ravni skupine pa izgubo v višini treh milijonov evrov.

Snaga bo soustanavljala novo družbo

Člani sveta ustanoviteljev so soglašali s predlogom Snage, da kot ena od družbenikov pristopi k soustanovitvi nove skupne družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki jo bo skupaj ustanovilo devet izvajalcev gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki.

Izvajalci gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki bi se z ustanovitvijo nove družbe povezali z namenom, da bi sami ravnali z odpadno embalažo, saj obstoječi sistem prinaša družbam za ravnanje z odpadno embalažo ugodnosti na škodo izvajalcev gospodarskih javnih služb.

Snaga si bo, kot so pojasnili, s spremembo cen komunalnih storitev zagotovila stabilnost sistema za ravnanje z odpadki, ki ga je morala v zadnjih letih, zaradi vedno ostrejših zakonodajnih zahtev, nadgraditi ter razširiti.

Deli s prijatelji