ZEMLJIŠČA

Župan Iga prepričan, da država občini krade parcele

Objavljeno 14. marec 2012 09.11 | Posodobljeno 14. marec 2012 09.12 | Piše: S. J., STA

Občina Ig toži državo.

LJUBLJANA – Ižanski župan Janez Cimperman je na novinarski konferenci izrazil protest proti prilaščanju nepremičnin občine Ig. Izpostavil je tri primere, ko si je država, domnevno nezakonito, prilastila zemljišča, ki naj bi pripadala občini. Gre za zemljišča na Krimu, na območju zdajšnjega Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje ter v naselju Rastuka.

Vrhovno sodišče: lastnik je Mors

Župan je povedal, da je leta 2004 izvedel, da je občina lastnica nekaterih zemljišč na Krimu, kjer stojijo nekateri objekti ministrstva za obrambo (Mors) in antenski stolp. Poskrbel je, da se je občina vpisala v zemljiško knjigo kot lastnik parcel. Ker občina ni imela namena, da bi od Morsa zahtevala vrnitev zemljišč v naravi, se je strinjala, da se ta prepišejo na Mors, s pogojem, da dom na Krimu ostane last občine Ig.

S tem pa se ni strinjal Mors, ki je dom že leta 1992 oddal v najem Planinskemu društvu Podpeč-Preserje. Leta 2007 je zato Mors na sodišče vložil tožbo, s katero je zahteval ugotovitev, da so zemljišča v lasti Morsa. Slednje je dokazoval z navedbo, da je leta 1977 tedanja občina Vič-Rudnik (pravna predhodnica občine Ig) s sklepom prenesla na tedanji Zvezni sekretariat za narodno obrambo, ki naj bi občini za to nakazal tudi kupnino.

Župan škodo v primeru izobraževalnega centra in Rastuke ocenjuje na več kot 16 milijonov evrov, za škodo v primeru Krima pa pravi, da je neizmerljiva. Državo poziva, naj čim prej uredi vse tri zadeve.

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je lastnik spornih nepremičnin Mors. Pri tem mu je pritrdilo tudi Vrhovno sodišče RS in zavrnilo zahtevo občine za revizijo. Slednja se je na to pritožila na Ustavno sodišče RS, katerega odločitev pa še vedno čaka.

Občina Ig toži

Za parcele na območju Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje je bil prav tako prepričan, da so v lasti Morsa, vendar se je leta 2010 izkazalo, da je del parcel pisan na občino. Mesto Ljubljana je parcele decembra 1994 z menjalno pogodbo zamenjalo z Morsom.

Slednje je, kot je danes opozoril Cimperman, mesto naredilo kljub temu, da za to ni imelo več pooblastil. Že pred tem so bili namreč sprejeti vsi zakoni o ustanovitvi občin, med njimi tudi občine Ig. Občina Ig se je odločila za tožbo.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so zapisali, da je bila pogodba od mesta Ljubljana podpisana 21. decembra 1994, dva dni pozneje pa jo je podpisalo še ministrstvo. Občina Ig pa je bila kot samostojni pravni subjekt vpisana v register pravnih subjektov 29. decembra 1994.

Ali nekdo poskuša poceni prodati parcelo?

Na nepravilnosti župan Iga opozarja tudi v primeru dveh parcel ob novem naselju Rastuka na Igu. Po zakonu o javnih skladih bi morala država obe parceli prenesti na občino, a se to do zdaj še ni zgodilo. Občina je zato leta 2010 zoper državo vložila tožbo.

Čeprav državno pravobranilstvo vztraja, da sta omenjeni parceli v javnem interesu, je država eno izmed parcel leta 2009 uvrstila v odlok o načrtu razpolaganja z nepremičnim premoženjem države, v katerem je izrazila interes za njeno prodajo. Cimperman zato sumi, da skuša nekdo parcelo poceni prodati.

Deli s prijatelji