KORUPCIJA

Župan Drolc reševal druge, občino pa »tunkal«

Objavljeno 30. avgust 2012 14.19 | Posodobljeno 30. avgust 2012 14.21 | Piše: A. L.

Več dejanj, ki po presoji KPK ustrezajo korupciji, je izvedel župan Občine Komenda.

Koliko korupcije je v slovenski politiki? Po mnenju večine vprašanih – veliko.

LJUBLJANA – Dejanja nekdanjega župana Občine Komenda Tomaža Drolca ustrezajo oznaki korupcije. Protikorupcijska komisija namreč ugotavlja, da je gospodarski družbi IGRM omogočil premoženjsko korist v obliki pridobitve nepremičnin v lasti občine, in sicer:

– kot zakoniti zastopnik občine in upravljavec nepremičnega premoženja občine ni vodil postopka prodaje nepremičnin na način, kot so ga določali predpisi o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s stvarnim premoženjem države in občin;
– v nasprotju z obligacijskim zakonikom v trenutku, ko IGRM ni izpolnil bistvenega pogoja iz kupoprodajne pogodbe z dne 13. 6. 2007, ni zahteval razveljavitve kupoprodajne pogodbe, ampak je celo omogočil, da IGRM proda svoj delež novemu kupcu;
– kot zakoniti zastopnik Občine Komenda (upnik) ni zahteval poplačila kupnine za nepremičnine v vrednosti 791.100 evrov in stroškov, ki jih je imela občina z izgradnjo hlevov za Konjeniški klub Komenda skupaj z vsemi pripadajočimi obrestmi.

Občini škoda, korist podjetju

Nekdanji župan Drolc pa je dolžno ravnanje kršil še enkrat. Gospodarski družbi Hades Trgovina je omogočil premoženjsko korist v obliki pridobitve bančnih posojil v skupni vrednosti 6.840.000 evrov, s tem ko je kot zakoniti zastopnik Občine Komenda v imenu občine pristopil k dolgu družbe Hades Trgovina oziroma je razpolagal s sredstvi občine v nasprotju s predpisi, ki urejajo zadolževanje občin, in tako kršil dolžno ravnanje.

Deli s prijatelji