DEJSTVA

ZSSS: Objava neplačnikov v blagajno prinaša denar

Objavljeno 26. avgust 2012 15.00 | Posodobljeno 26. avgust 2012 15.00 | Piše: A. L., STA

Lukič pojasnjuje, da se je na Hrvaškem po objavi seznama v 10 dneh dolg znižal za štiri milijone evrov.

Goran Lukič član IO sindikata Mladi plus, ki deluje znotraj Svobodnega sindikata Slovenije (SSS), enega od članov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

LJUBLJANA – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so ob četrtkovem pozivu k objavi neplačnikov davkov opozorili, da so države, ki so to že storile, denimo Hrvaška, Srbija, Grčija in nekateri deli ZDA, ugotovile pozitivne preventivne in kurativne fiskalne učinke. Izpostavili so tudi poostrene akcije davčnih organov v Italiji in Španiji ter druge ukrepe.

Sodelavec ZSSS Goran Lukič je v predstavitvi pregleda držav, ki so javno objavile neplačnike davkov, v četrtek v Ljubljani najprej izpostavil Hrvaško, ki je to storila konec julija. Kot je pojasnil, je na seznamu okoli 130.000 fizičnih in pravnih oseb, pri čemer okoli 3000 pravnih oseb državi dolguje 15 milijard kun (okoli dve milijardi evrov).

V 10 dneh do štirih milijonov evrov

Lukič je ob sklicevanju na hrvaški časnik Zadarski list izpostavil, da se je v 10 dneh po objavi seznama davčni dolg znižal za 28,2 milijona kun (slabe štiri milijone evrov). Ta vsota naj bi se v celoti nanašala na plačilo starih davčnih dolgov, ki ga je v celoti ali deloma vplačalo 524 davčnih dolžnikov.

Za podoben ukrep kot Hrvaška se je po besedah predstavnika ZSSS letos odločila tudi Srbija. Davčna uprava Srbije je spisek 300 največjih dolžnikov prvič objavila januarja, od tedaj pa to počne oz. bo počela na tri mesece.

Tudi davčna oaza objavila podatke

Januarja se je za javno objavo neplačnikov davkov odločila tudi močno zadolžena Grčija. Na njenem seznamu se je znašlo 4152 oseb, ki so skupaj dolžne 14,88 milijarde evrov, je Lukič navedel podatke časnika Ekathimerini.

Prav tako je ta korak po njegovih besedah naredilo več ameriških zveznih držav. Med njimi je izpostavil Maryland, Delaware, Kalifornijo, Kolorado, Connecticut, Georgio, Kentucky, Louisiano, New York, Severno Karolino, Rhode Island, Južno Karolino in Washington.

V zvezi z Delawarom je poudaril, da so oblasti to naredile kljub temu da gre za davčno oazo. Davčni neplačniki z javnega seznama so samo lani vplačali več kot 2,8 milijona dolarjev (slabih 2,5 milijona evrov) zaostalih davčnih obveznosti, je izvedel prek spletne strani Urada za prihodke te zvezne države.

Nizki prihodki, v lasti pa imajo najdražje avtomobile

Glede Kalifornije pa se je naslonil na spletno stran kalifornijskih državnih organov, kjer piše, da so pristojni organi od začetka javnega objavljanja davčnih neplačnikov leta 2007 do 1. junija letos s tega naslova pobrali za več kot 133 milijonov dolarjev (preko 106 milijonov evrov) davkov.

Objava davčnih neplačnikov pa ni edini boj zoper izogibanje plačevanju davkov, je povedal Lukič. Spomnil je tudi na poostreno akcijo davčnih organov v Italiji in Španiji.

Italijanski premier Mario Monti je ukazal veliko akcijo proti lastnikom luksuznih dobrin, tako da so denimo uradne osebe v akciji v smučarskem središču Cortina januarja odkrile, da imajo osebe, ki so prijavile manj kot 26.000 evrov letnih prejemkov, v lasti 42 avtomobilov najvišjega cenovnega razreda, je povzel pisanje medijev.

Ameriški poslovni portal Bloomberg pa je po njegovih besedah poročal, da je italijanska davčna agencija Equitalia lani pobrala za 12,7 milijarde evrov utajenih davkov, kar je 15,5 odstotka več kot leto dni prej.

Davčna policija lovi nepremičninarje

V Španiji naj bi bila medtem tamkajšnja davčna policija v zadnjem obdobju ujela okoli 200.000 oseb, ki niso prijavile dohodka z naslova oddajanja nepremičnin.

Sindikalist je naštel še več drugih ukrepov. Hrvaška je prek identifikacijske številke začela akcijo preverjanja izvora denarja v primeru nesorazmerja med premoženjem posameznika in njegovimi prijavljenimi prihodki, je pojasnil.

Davčne oblasti v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija so odobrile plačilo 3,5 milijona evrov za nakup zgoščenke s seznamom okoli 1000 oseb, ki so se izogibale davčnim obveznostim z računom na zasebni banki Coutts, je opozoril.

Nemška vlada je sicer aprila potrdila dogovor s Švico, na podlagi katerega naj bi pobrala več milijard evrov davkov od svojih državljanov, ki so premoženje skrili v to sosednjo državo.

Lukič je spomnil še na socialni pritisk oz. nastanek »civilne iniciative« v Italiji. Na facebooku se je namreč oblikovala skupina Amici dello scontrino (prijatelji računa), prek katere si člani izmenjujejo informacije o restavracijah, barih in storitvah, kjer ne izdajajo računov. Skupina ima v tem trenutku več kot 10.000 članov, je poudaril.

Deli s prijatelji