ODZIV

ZSSS delodajalcem: Ob vaših predlogih bi potrebovali umetno dihanje

Objavljeno 13. avgust 2013 18.01 | Posodobljeno 13. avgust 2013 18.03 | Piše: STA, M. U.

Najostreje proti nameravani ukinitvi minimalne plače.

Bodo sindikati to pot uspešni?

LJUBLJANA – »Del zahtev gospodarstvenikov, zapisanih v dokumentu Kisik za gospodarstvo, bi imel katastrofalne posledice in bi krizo še poglobil, tako da bi ljudje potrebovali umetno dihanje,« so danes opozorili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Odločno proti ukinitvi minimalne plače

Med idejami, ki so v zadnjem obdobju prišle od nekaterih delodajalcev, jih v ZSSS sicer najbolj razburja ukinitev minimalne plače. Bistvo minimalne plače je delavcu in njegovi družini zagotoviti dostojno življenje, v Sloveniji pa že zdaj ni tako, je opozorila izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje. V ZSSS na to ne nameravajo pristati, ampak nasprotno, glede na to, da slovenska minimalna plača vključuje vse dodatke, predlagajo, da se te izloči, začenši z dodatkom za nočno in nadurno delo ter delovno uspešnost.

Za ZSSS sta nesprejemljivi tudi ukinitev usklajevanja minimalne plače z inflacijo in uvedba socialne kapice, je dodala Pojetova.  Izvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko je bil medtem posebej kritičen do zahtev, vezanih na novo reformo trga dela, denimo do ponovnega poziva za ukinitev plačanega odmora za malico. Da bi to okrepilo konkurenčnost gospodarstva, je po njegovih besedah »lari fari«. Jezi ga tudi ponovni predlog za uvedbo začasnih in občasnih del za brezposelne, saj naj bi to povzročilo neposreden »socialni damping«. 

Naj se objavi delodajalce, ki ne plačujejo delavcev 

V ZSSS na drugi strani pogrešajo predloge za okrepitev transparentnosti poslovnega okolja. Poskrbeti bi bilo treba za objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, kot so to julija storili Hrvati, objavo kršiteljev in prekrškov s področja delovne zakonodaje ter objavo odgovornih za slaba posojila, je nanizal izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukič.

Konec meseca sindikalni predlogi 

Prvi mož ZSSS Dušan Semolič je za konec meseca napovedal alternativen dokument sindikatov. Hkrati je ocenil, da Slovenija ne potrebuje toliko ločenega gradiva, temveč skupno gradivo, ki bi nastalo v dialogu socialnih partnerjev, torej socialni sporazum.

Deli s prijatelji