PREGLED

»Žrtve povojnih pobojev še vedno niso pokopane«

Objavljeno 19. junij 2015 18.49 | Posodobljeno 19. junij 2015 18.49 | Piše: STA, Mo. S.

»Stanje na področju zdravstvenega varstva je bilo katastrofalno,« je dejal namestnik varuhinje Tone Dolčič.

Vlasta Nussdorfer.

LJUBLJANA – Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na današnji predstavitvi poročila za lansko leto opozorila, da pri zagotavljanju socialne in pravne države pogosto pademo na izpitu. Na zdravstvenem področju pa je bilo stanje katastrofalno, so povedali danes.

»Država se še ni opravičila izbrisanim, žrtve povojnih pobojev pa še vedno niso pokopane,« je dejala Nussdorferjeva. Zagotovila je, da bodo vztrajali tako pri uresničitvi tokratnih priporočil, ki jih je več kot 110, kot tudi priporočil iz poročila za leto 2013, saj jih večina ni uresničenih.  

»Stanje na področju zdravstvenega varstva je bilo katastrofalno,« pa je dejal namestnik varuhinje Tone Dolčič. »Niti enega zakona ali področja ni bilo, kjer bi se kar koli izboljšalo, ampak se je le še poslabševalo,« je opozoril. Ministrstvo za zdravje je bilo večji del leta brez ministra, je spomnil. Varuh po njegovih besedah predlaga vladi in državnemu zboru proučitev primernosti dela zakona o vladi, ki omogoča le začasno vodenje posameznega ministrstva. Če ni ministra, tudi ni pravega vodenja, je dejal.

Dotaknili so se tudi mladih

Večkratna menjava ministra oziroma prevzem začasnega vodenja sta povzročila škodo, saj sta močno vplivala na delovanje celotnega sistema zdravstvenega varstva, še zlasti na pravočasno pripravo normativnih podlag, ki bi omogočale odpravo pomanjkljivosti in nadaljnji razvoj, opozarjajo pri varuhu. Dolčič je izpostavil še področje otrokovih pravic. Varuh predlaga vladi, da sistematično spremlja podpisovanje in ratifikacijo mednarodnih pogodb s področja otrokovih pravic, ministrstva pa naj na svojem področju skušajo čim prej odpraviti ovire, ki onemogočajo ratifikacijo. Tako pričakuje, da bo protokol h konvenciji o otrokovih pravicah letos vendarle sprejet.

Namestnica varuhinje Kornelija Marzel se je osredotočila na področje mladih. Številni imajo nestalno delo, volontersko pripravništvo ni sprejemljivo, nacionalne strategije na stanovanjskem področju pa ni. Tako stanje na področju mladih ni razveseljivo, je dejala.

Poročilo o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma v lanskem letu bodo predstavili na novinarski konferenci julija, so napovedali.

Deli s prijatelji