ŽRTVE SRČNE KIRURGIJE

Žrtve otroške kirurgije: zbornica poročila še nima, številke so že slišali

Objavljeno 16. junij 2015 19.20 | Posodobljeno 16. junij 2015 19.20 | Piše: STA, A. L.

V času trajanja programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana naj bi umrlo 33 otrok, vsaj tretjino teh smrti pa bi lahko pripisali t. i. strokovnim napakam.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je danes ponovil, da zbornica še ni prejela poročila izvedenske komisije po nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, ga pa pričakuje v nekaj dneh. V javnosti so se namreč pojavile nove neuradne informacije, da naj bi poročilo razkrilo sistemske probleme in strokovne napake.

Po poročanju spletnega portala portalplus.si naj bi omenjeno poročilo razkrivalo, da je v času trajanja programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrlo 33 otrok, vsaj tretjino teh smrti pa bi lahko pripisali t. i. strokovnim napakam. Pri tem sicer opozarjajo, da utegne poročilo vsebovati nižjo številko, saj naj bi v obremenjujočo skupino šteli samo tiste mlade bolnike, ki so umrli med operacijo oziroma v perioperativni dobi 30 dni.

Možnost preživetja

Možina zagotavlja, da zbornica poročila še nima, da pa je bil s podobnimi podatki v preteklosti že seznanjen. »To sem že slišal, že pred enim letom so krožile takšne številke in prav zaradi tega je ministrstvo za zdravje tudi zahtevalo ta strokovni nadzor,« je danes pojasnil medijem.

Če neuradne informacije o vsebini poročila ekspertne skupine držijo, to kaže, da program ni tekel v optimalnih okoliščinah. »Pomembno je vedeti, da je področje otroške kardiovaskularne kirurgije eno najzahtevnejših področij kirurgije. Gre za inovativno kirurgijo. Otrokom, ki še včeraj niso imeli možnosti preživetja, medicina daje neko možnost in v nekaterih primerih, pri nekaterih obolenjih, razvojnih anomalijah srca je umrljivost zelo visoka, tudi če to delo opravljajo najbolj izkušeni kirurgi na svetu,« je dejal Možina.

V roke tudi zdravnikom

»Kako je tekel ta program v Ljubljani, bomo izvedeli, ko dobimo poročilo,« je dodal predsednik zdravniške zbornice, ki računa, da bo poročilo dobil v prihodnjih dneh. »Zelo smo zahtevni do mednarodne komisije. Zaradi odmevnosti primera pritiskamo na komisijo, da bi kar v najkrajšem času dostavila to poročilo. Imam zagotovilo, da bo poročilo v nekaj dneh na zbornici.«

Pri zbornici deluje odbor za strokovnomedicinska vprašanja, ki bo ocenil poročilo kot celoto. »Poročilo bo zanesljivo povedalo, kaj vse je treba spremeniti, da bo program boljši, kot je bil,« je pojasnil Možina in dodal, da konkretnih primerov še ne more komentirati.

Poročilo bodo posredovali tudi na ministrstvo za zdravje, v UKC Ljubljana in »pristojnim institucijam, ki imajo interes zanj«. Istočasno bodo poročilo poslali v branje tudi vsem vpletenim zdravnikom, ki sodelujejo v programu otroške srčne kirurgije. Ti imajo 14 dni časa za morebitne pripombe ali ugovore. Po izteku tega roka bodo tudi javnosti predstavili vsebino poročila, je danes še dejal Možina.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Deli s prijatelji