OGLEDALA

Zrcalce, zrcalce...

Objavljeno 11. maj 2014 20.00 | Posodobljeno 11. maj 2014 20.00 | Piše: Mateja Špan

Ogledala so še vedno bolj ali manj iskrena, opravljati pa ne znajo več!

Si upate biti drugačni?

»Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej!« Se še spomnite stavka iz pravljice bratov Grimm o zlobni mačehi, ki je zaradi nečimrnosti svojo lepo pastorko nagnala v gozd? Vsega je bilo krivo iskreno klepetavo ogledalo.

Razvoj na tem področju je bil očitno retrograden: ogledala so namreč še vedno bolj ali manj iskrena, le opravljati ne znajo več. No, šalo na stran.

Pomemben element 
notranje opreme

Zrcalo ni le del garderobe ali kopalnice, pač pa pomembni element notranje opreme. Če ga postavite na pravi kraj, lahko prostor optično poveča. In nikakor ni nujno zlo. Morda je le zgodba o Sneguljčici, ki so nam jo starši prebirali v otroštvu, preveč vplivala na naš razvoj in smo menili, da ima veliko zrcal v stanovanju le nekdo, ki je zelo samovšečen. Toda to ne drži.

Ogledal ni treba lepiti le na notranjo stran vrat garderobne omare. Prav tako ni nujno, da so samo vgradni element v sklopu nekega pohištva ali nalepljena na steno. Ker nam lahko (med drugim) polepšajo dan, si zaslužijo samostojen predel, kamor jih postavimo.

Večja samostojna ogledala

V zadnjih letih so modna večja samostojna ogledala z močnim, običajno širšim okvirjem, ki jih namestite tako, da se zdi, da le slonijo na steni. Okvir je, odvisno od notranje opreme, lahko lesen z visokim sijajem, iz naplavljenega lesa, zloščene kovine, usnja, tudi umetne mase, ki lahko celo sveti, ali pa iz najrazličnejših, umetelno prepletenih materialov na trdnem ogrodju. Taka so primerna za spalnico – pazite le na en detajl: po feng šuju ogledalo, ki stoji nasproti postelje in v njem lahko vidite odsev spečega telesa, v odnos pripelje tretjo osebo. Predlagam, da ga postavite tako, da ni obrnjeno proti postelji oziroma da stoji poleg nje, ne nasproti (ali pa ga ponoči preprosto prekrijte). Ogledala so idealna tudi za dnevne sobe, moderne kopalnice in seveda večje garderobe. Ker so lep kos pohištva, prostor polepšajo, povečajo in takoj dodajo odtenek sodobnosti.

Ujemite odsev 
sončnih žarkov

Na trgu je ogromno ogledal, sestavljenih iz več manjših kosov, bodisi srčkov, pravokotnikov bodisi lipovih listov, ideja je igriva, zanimiva in predvsem ne dolgočasna. Primerna je predvsem za omilitev prestrogega hodnika ali otroške sobe. Ta ogledalca lahko uporabimo za hiter popravek ličila ali zgolj kot magnet, da ujamemo odsev sončnih žarkov.

Mojstrovine, ki očarajo

Ko beseda nanese na ogledala, ne moremo mimo naše odlične oblikovalke Nike Zupanc. Nedavno je ustvarila še eno v vrsti mojstrovin – čudovito brezčasno ogledalce z božanskim okvirjem, ki na steni povzroči pravo oblikovalsko revolucijo in je odličen nadomestek kakršni koli dragi slikarski umetnini – poimenovala ga je Pride (Ponos, op. a.).

Za konec pa še nasvet za vse, ki ste drzni, rahlo svobodnega duha in želite biti drugačni – zakaj si na steno ne bi namestili neobičajnega ogledala? Morda v obliki kultnih očal znamke Ray Ban? K vašemu zloščenemu harleyju, ki je parkiran v drugem kotu sobe, se bo nedvomno odlično podalo.

Deli s prijatelji