POZOR

ZPS: Spletne trgovine, kjer vam odsvetujemo nakup

Objavljeno 27. marec 2012 22.00 | Posodobljeno 28. marec 2012 01.20 | Piše: Mi. S.

Preberite, na katerih spletnih naslovih vam bodo prodali ponaredke ali pa pošiljka, ki ste jo plačali, sploh ne bo prispela.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Nakupovanje prek spleta je postalo zelo priljubljeno, saj pri teh nakupih ni treba zapustiti udobja doma, prav tako pa je ponudba izdelkov v teh trgovinah zelo široka. A pri takih nakupih je potrebna še večja pozornost, saj obstaja vrsta prevarantov, ki le čakajo, da prejmejo vaš denar ...

ZPS odsvetuje nakupovanje

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) tako odsvetujejo nakupovanje na nekaterih spletnih straneh, saj izdelkov po vsej verjetnosti ne boste prejeli, ker gre bodisi za fiktivnega prodajalca bodisi prodajalca, ki prodaja ponaredke. Ker so prodajalci običajno registrirani zunaj EU (pogosto na Kitajskem), bo ponaredke zadržala in uničila carinska služba.

Iz Evropskega potrošniškega centra so nas obvestili o naslednjih spletnih straneh:

  • http://www.cheapuggsnewyork.com – Pošiljka (škornji Ugg) ni prispela.
  • http://www.closedoutboot.com – Pošiljka ni prispela.
  • http://www.moncleroutletsite.co.uk – Ponaredki, ki jih je carina uničila.
  • http://www.cdrex.com/mobileshopcom-limited-2815614.html – Podjetje mobileshop.com limited je prevzelo podatke drugega podjetja, ki ne deluje več.
  • http://www.mountainblack.com – Potrošnik je prejel druge izdelke, kot jih je naročil. Pošiljka je sicer prispela iz ZDA, tako da je moral plačati še carino, vendar je vračilo blaga oteženo (in povezano z novimi carinskimi dajatvami), prodajalec pa ne omogoča vračila kupnine.

Kako se lahko izognemo prevari?

Pred nakupom preverite, kdo je dejanski lastnik domene (prek spletne storitve www.whois.com). Na spletnih forumih ali družabnih omrežjih se pri prijateljih oziroma preostalih uporabnikih pozanimajte, kakšne izkušnje imajo pri nakupu. Poglejte, kje ima ponudnik svoj sedež oziroma kje se dejansko geografsko nahaja: če je trgovina zunaj Evropske unije, pričakujte, da boste plačali carino. Največ pozornosti pa vsekakor posvetite svojim osebnim podatkom – ali jih ponudniku posredujete v varnem in zaščitenem okolju. In ne nazadnje, če je cena res nizka, obstaja velika verjetnost, da gre za ponaredek ...

Deli s prijatelji